Lauryn Hill vastaa ex-bändiläisensä syytöksiin avoimella kirjeellä

Hill vastaa pianisti Robert Glasperin radiossa esittämiin väitteisiin.

Sami Turunen

Kolminkertainen Grammy-voittaja, jazz- ja r&b-pianisti ja tuottaja Robert Glasper avautui elokuun alussa radiossa vääryyksistä ja epäkohdista, joita koki soittaessaan Lauryn Hillin orkesterissa. Glasperin syytökset eivät jääneet hänen omiin kokemuksiinsa, vaan hän myös jakoi muilta kuulemiaan asioita ja syytti Hilliä muiden tekemän musiikin varastamisesta.

”Et ole tehnyt tarpeeksi käyttäytyäksesi kuten käyttäydyt”, Glasper summasi.

Glasper soitti Hillin yhtyeessä vain yhden konsertin vuonna 2008, joka vaati pitkiä treenipäiviä reilun viikon ajan. Hänen mukaansa Hill muutti treeniohjelmistoa ja kappaleiden sovituksia päivittäin, eikä saapunut kenraaliharjoituksiin, vaan lähetti managerinsa ilmoittamaan palkkioiden puolituksesta.

Flow-festivaalilla hiljattain esiintynyt Hill on julkaissut pitkän avoimen kirjeen, jossa käsittelee Glasperin syytökset yksi kerrallaan. Sen, että Hill olisi varastanut muiden säveltämää musiikkia nimiinsä, hän muotoili näin:

”Voit toki tehdä ehdotuksia, mutta kukaan ei voi kirjoittaa musiikkia minulle. Olen luovan ilmaisuni arkkitehti. Yhtäkään päätöstä ei tehdä ilman minua. Palkkaan instrumenttiensa virtuooseja, jotka kääntävät kieleni kauniiksi musiikiksi.”

Glasperin syytökset eivät ole aivan tuulesta temmattuja, sillä The Miseducation of Lauryn Hill -albumin (1998) tiimoilta käytiin lopulta oikeussalin ulkopuolella sovittu oikeustaistelu muusikkojen kreditoimatta jättämisen vuoksi. Kirjeessään Hill myöntää, että ei ehkä toiminut silloin niin selkeästi kuin olisi pitänyt.

”Olen kuitenkin hämmentynyt, että miten noin ylväät periaatteet omaava muusiikko ylipäätään tulee minulle töihin, jos kerran olen varastanut musiikkia hänen ystäviltään.”

Hill kirjoittaa usean kappaleen verran siitä, kuinka hänen palkkaamat muusikot todella ovat hänellä töissä. Se tarkoittaa, että he soittavat juuri kuten Hill milloinkin haluaa, eivätkä yritä esittää tietävänsä paremmin.

Hillin mukaan bändin yhteishenki ja luottamus on tärkeää. Tämä on johtanut muusikkojen potkuihin aiemmin, mutta hän painottaa, että nykyisen kokoonpanon tuoreimmat jäsenet ovat olleet mukana jo 2–3 vuotta ja osa jopa 7–8.

Hill haluaa myös oikaista samalla muutaman häntä sitkeästi seuranneen ”urbaanilegendan”, kuten sen ettei hän saisi soittaa Miseducationin kappaleita niiden alkuperäisillä sovituksilla (kyllä saa), ja sen, että hän vihaisi valkoisia (ei vihaa).

Lauryn Hill esiintyi Flow’ssa ”kesän ainoalla Euroopan-keikallaan” juhlistaen 20 vuotta täyttänyttä The Miseducation of Lauryn Hill -albumiaan. Hill saapuu Atlantin tälle puolen myös tällä viikolla, kun hän esiintyy Berliinissä järjestettävällä Bread & Butter -festivaalilla perjantaina 31. elokuuta.