Levititkö sinäkin somessa tätä kuvaa? Se oli tekoälyn tekemä, mutta miljoonat menivät halpaan

Kaipa tämä kannattaa varoituksena ottaa – älä uskoa kaikkea internetissä.

28.03.2023

Viikonlopun aikana netissä levisi kulovalkean tavoin kuva Paavi Franciscusista erikoisessa, valkoisessa talvitakissa. Kuvalta ei voinut välttyä, sillä sitä jaettiin sosiaalisessa mediassa miljoonia ja taas miljoonia kertoja.

Ongelma oli vain siinä, että suurin osa levitti kuvaa aitona. Sitä se ei ollut, vaan kuva oli tekoälyn tekemä. Kuva oli tehty Midjourney-nimisellä ohjelmalla.

Kuvan tehnyt 31-vuotias rakennustyömies Pablo Xavier kertoi Buzzfeedille, että sai idean kuvien tekoon viime viikolla napattuaan taikasieniä. Kuvat tehtyään Pablo Xavier (joka ei anna sukunimeään julkisuuteen ymmärrettävistä syistä) tajusi, että oli luonut tekoälyn avulla jotain erityisen hienoa. Hän postasi kuvat Facebook-ryhmään, jossa jaetaan omia, tekoälyn avulla tehtyjä kuvia. Sen jälkeen hän julkaisi kuvat Redditissä.

Pablo Xavier kertoi ällistyneensä melkoisesti huomattuaan kuvien leviävän somessa kulovalkean tavoin. Hän myös ihmettelee, miten kuvat levisivät netissä täysin ilman minkäänlaista pohdintaa siitä, ovatko ne aitoja vai eivät.

Ollaan siis varovaisia siellä netissä. Tätä nykyä kuvien ja videoiden väärentäminen on entistä helpompaa.

Katso kuvat alta.

Lisää luettavaa