”Levy-yhtiömaailma kvartaalitalouksineen on musateollisuuden irvikuva” – Juno ja Gambit yhdistivät voimansa

04.04.2014

Juno ja The Gambit löivät hynttyyt yhteen ja esittelevät nyt yhteistöä musiikkiaan videon verran. Ensiesittelyssä Rumbassa!

Teksti: Teemu Fiilin

Monessa marinoitunut suomihiphop-suosikki Juno aktivoituu uuden projektin myötä. Nyt mukana on jo useamman albumin julkaissut räppäri-tuottaja The Gambit, joka on myös tehnyt kaikki tulevan Trapetsitaiteiluu-levyn biitit. Ensiesittelyssä oleva albumin videobiisi Diggaan kuvattiin tänä keväänä Roomassa.

Junon ja Gambitin yhteistyö alkoi jo pari vuotta sitten julkaistulla Esirippu-kappaleella ja sai jatkoa viime vuonna Kruisaa-biisillä. Ajatus kokonaisen albumin tekemisestä yhdessä syntyi kesällä 2013. Ideakin oli alusta saakka selvä: räppiä, räppiä ja räppiä.

Gambit: ”Halusimme tehdä kunnon räppiä, jossa kuuluu mustan musiikin juuret. Niin suuri osa uudesta urbaanista musiikista pohjaa johonkin eurodancen perinteeseen, mikä taas ei minua juuri kiinnosta. Kuuntelen nykyään enimmäkseen 1970-luvun soulia, ja pitkälti sieltä tulee tämänkin albumin vaikutteet.”

Juno: ”Se dance kuuluu nykyään ihan kaikessa musiikissa, oli sitten kyse räpistä tai suomirockista. Siellä on se samanlainen poljento taustalla.”

Pitkään Monsp-levymerkin suojissa toiminut Juno teki viime vuonna Suomen Sony Musicille 050187-albumin. Hänen käsityksensä suurten levymerkkien toimintamalleista eivät varsinaisesti parantuneet tuon kokemuksen myötä. Kaksikko tekikin yhteislevynsä kanssa tietoisen päätöksen, ettei halunnut sotkea major-levymerkkejä mukaan, eivätkä edes tarjonneet levyä kenenkään ulkopuolisen julkaistavaksi.

Gambit: ”Tämän päivän levy-yhtiömaailma kvartaalitalouksineen on musiikkiteollisuuden irvikuva. Sellainen ajattelu, millä aikanaan kehitettiin klassikkoartisteja on valitettavasti nykyään ihan utopiaa.”

Juno: ”Tulosta pitää tehdä nopeasti. Jos se ei onnistu, niin olet ulkona.”

Gambit: ”Me teemme tätä musa edellä, kaikki muu on sivuseikkaa. Emme ehkä voi käyttää markkinointiin yhtä paljon rahaa, mutta uskomme puskaradion voimaan.”

Diggaan-kappaleen video kuvattiin neljän päivän aikana Roomassa. Kuvauspaikan valinnalle oli syynsä, eikä ainoa niistä ollut se, että Roomassa oli maaliskuussa jo 20 astettä lämpöä.

Juno: ”Nykyään ihan jokainen musavideo kuvataan Venice Beachilla tai Miamissa. Siellä hypitään vähän ironisen värikkäissä vaatteissa palmujen alla ja hassutellaan. Se homma on jo aika lailla nähty, siksi halusimme jotain tyylikkäämpää. Videosta tuli tosi eloisan näköinen, siinä näkyy paljon ihmisiä tekemässä jokapäiväisiä asioita omassa ympäristössään.”

Lisää luettavaa