Lil Nas X:n uusi musiikkivideo suututti kristityt – taas

Pidemmän julkaisutauon jälkeen Lil Nas X on palannut kuin Jeesus Kristus konsanaan.

13.01.2024

”Bitch I’m back like J Christ”, lausuu Lil Nas X uudessa kappaleessaan, jonka hän julkaisi perjantaina 12. tammikuuta. J Christ -biisi on palkitun yhdysvaltalaisen artistin ensimmäinen julkaisu sitten syksyn 2022, jolloin häneltä ilmestyi single Star Walkin’. Lil Nas X vietti musiikin julkaisemisen suhteen hiljaiseloa koko vuoden 2023, ja nyt julkaistu kappale pelaa prameasti takaisinpaluun teemalla hyödyntäen symboliikkaa kristinuskosta ja Raamatusta.

Mutta kuten Lil Nas X:n näyttävään ja värikkääseen taiteelliseen ilmaisuun tyypillisesti kuuluu, ”symboliikan hyödyntäminen” on vähättelevä ilmaisu sille, mitä uuden kappaleen musiikkivideo kokonaisuudessaan on. Artisti on itse käsikirjoittanut ja ohjannut videon, jossa kirjaimellisesti taivaan portit aukeavat, tulvat pyyhkivät maapallon yli ja Lil Nas X itse pelaa korista paholaisen kanssa. Toki hän käy myös roikkumassa ristillä ja kerimässä lampaita, jonka jälkeen hän poseeraa itsevarmasti upeassa asussa valkoisuuttaan hehkuvassa portaikossa paparazzien ihasteltavana.

Kappale ei ole musiikillisesti mitenkään tajunnanräjäyttävä, joskin ytimekkään pianovetoisen biittinsä kanssa täysin vakuuttava näyte kantrista johdonmukaisesti kohti räppiä suuntautuneen artistin osaamisesta. Kappaleen tarkoituksena lienee ennen kaikkea tehdä pointti selväksi: Lil Nas X on palannut! Uusi aikakausi on alkanut! Hän on täällä, huomaatteko!!

Vaikea toisaalta olla huomaamattakaan, sillä uusi musiikkivideo on jälleen kerran saanut uskovaisen yhteisön tolaltaan. Artistin Instagram-tilin uusimmat julkaisut ovat täynnä syytöksiä jumalanpilkasta, mutta siinä ei ole mitään uutta: Lil Nas X:hän antoi sylitanssin paholaiselle jo vuonna 2021 ilmestyneen jättihittinsä Montero (Call Me By Your Name) musiikkivideossa, joka nostatti innostuneen vastaanoton ohella myös kauhistuneita reaktiota, joissa hänet tuomittiin rienaamisesta.

Lil Nas X kertoi äsken mainitun kappaleen julkaisun aikoihin pyrkineensä herättämään keskustelua LGBTQ-nuorten oikeuksista kristittyjen yhteisöjen sisällä. Hän sanoi yhdysvaltalaiselle Time-lehdelle varttuneensa itse melko uskonnollisessa kodissa, jossa pelko oli jatkuvasti läsnä. Lil Nas X kertoi kesällä 2019 avoimesti olevansa homo.

Loppuvuodesta 2023 Lil Nas X kysäisi J Christ -kappaleesta julkaistun pätkän saatetekstissä, haittaisiko ihmisiä, että hän astuisi ”kristittyyn aikakauteensa”. Julistuksesta seuranneen kritiikin keskellä Lil Nas X sanoi X:ssä (entinen Twitter), että kaikki mitä hän tekee, nähdään temppuiluna.

”Todellisuudessa olen vain itseäni eri tavoin ilmaiseva taiteilija. Olen sitten cowboy, homo, saatanallinen, tai nyt kristitty, te kaikki löydätte ongelman! Te ette vahdi kenenkään muun taidetta samalla tavalla kuin minun. Te kaikki vihaatte minua koska olen hauska söpö ja petite”, lähes 190 cm pituinen artisti kirjoitti suorapuheiseen mutta – kuten hän itsekin sanoi – suloiseen tyyliinsä.

Lil Nas X teki läpimurron alun perin loppuvuodesta 2018 julkaistulla Old Town Road -kappaleellaan. Hänen debyyttialbuminsa Montero ilmestyi vuonna 2021. Seuraavan albumin tarkka julkaisupäivä ei ole tiedossa, mutta NME:n mukaan tulevalla levyllä voidaan kuulla vaikutteita folkista ja ”brasilialaisesta funkista”. Tammikuun 27. päivä HBO Maxilla ilmestyy Long Live Montero -dokumentti, jossa seurataan artistin debyyttialbumin jälkeistä kiertue-elämää.

Lil Nas X esiintyi Ruisrockissa kesällä 2023. Radio Helsingin päätoimittajan (ja Rumban entisen päätoimittajan) Jukka Hätisen keikka-arvion voit lukea täältä.

Lisää luettavaa