Räpin raja-aitoja ryminällä rikkonut ja kiihkouskovaiset suututtanut Lil Nas X julkaisi debyyttialbuminsa

Sitten Lil Nas X haltuun.

19.09.2021

Tämän hetken mielenkiintoisimpiin nimiin lukeutuva Lil Nas X lienee tulevaisuuden supertähti. Laulaja-räppäri on jo osoittanut, että hänen tempauksensa kannattaa aina panna merkille, sillä luvassa voi olla mitä vain. Mitä se sitten onkin, kädenlämpöistä se ei ole.

Nopea katsaus menneeseen: Lil Nas X teki läpimurtonsa Old Town Road -megahitillä. Kantribiisistä julkaistiin kenties vielä suositumpi versio, jolla lauloi kantritähti Billy Ray Cyrus. Moni epäili, että jääkö irvokkaalla nimellä varustettu artisti tähdenlennoksi, mutta toisin kävi: hittejä on todellakin riittänyt. Eikä musiikkityyliksi jäänyt kantri, vaan nimeen sopien, on julkaistu myös räppiä.

Lil Nas X on kasvanut nopeasti artistiksi joka osaa jättää jäljen. Avoimesti homoseksuaali muusikko on suututtanut suosiollaan pitkänlinjan räppinimet kuten T.I.:n ja Boodie Badazzin, jotka ilmeisesti kokevat suosion ja suorapuheisuuden olevan heiltä pois.

Kiihkouskovaiset Lil Nas X suututti julkaisemalla kustomoidut Nike-lenkkarit, jotka sisälsivät tipan hänen omaa vertansa. Kengät aiheuttivat kroteskiuudessaan samantien kohun ja Nike uhkasi nimellisesti oikeustoimilla. Kenkiä ei lopulta julkaistu myyntiin asti.

Lyhyesti sanottuna Lil Nas X on tullut jäädäkseen. Tätä jäämistä tukevoittaa debyyttialbumi Montero. Levyltä julkaistiin etukäteen muun muassa Montero ja Industry Baby -kappaleet, jotka nousivat heti isoiksi hiteiksi. Montero-videolla räppäri antoi sylitanssin saatanalle, vankilamaailmaan sijoittunut Industry Baby -musiikkivideo taas sisälsi monia tanssikohtauksia vähäpukeisten miesten kanssa. Lil Nas X vitsailikin, että vasta jälkimmäinenkö suututti lopulta kaikki. Kappaleella vieraillut Jack Harlow kertoi, että olisi kernaasti ollut mukana tanssikohtauksissa, jos olisi vain pyydetty. Sen sijaan hänet nähtiin heteronormeja tyydyttävämämmässä kontekstissa.

VMA-gaalassa artisti esitti molemmat kappaleet livenä. Show oli samaa luokkaa kuin Beyoncella konsanaan eli siinä mentiin all-in mentaliteetilla. Sama mentaliteetti jatkuu levyllä, sillä se tursuaa eri tyylejä. Niin sanottu ”liidisinkku” julkaisemattomasta materiaalista on That’s What I Want. Biisi on ehtaa purkkapoppia kevyeksi lantratun skeittipunkin vivahteella. Kuin Paramorea tai Avril Lavignea tälle vuosikymmenelle tuotuna.

Kappaleen musiikkivideolla laulaja rakastuu varattuun mieheen, jolla on vaimo ja lapsi. Vastaavaa itsetutkistelua ja vastakohtien käsittelyä kuullaan albumin mitalta. Yksi vaikuttavimmista kappaleista on Dead Right Now, jolla hän riimittelee vaikeasta suhteesta omiin vanhempiinsa. Uransa alkuvaiheessa hän asui vielö siskonsa nurkissa, eikä juuri saanut luottoa muilta. Toisin kävi.

Albumi on saanut positiivisen vastaanoton. Guardian-lehden Alexis Petridis antoi albumille täydet viisi tähteä. Yleinen viesti on se, että Lil Nas X on kulttuurin mullistaja.


Lisää luettavaa