Lisää tukea kulttuurialalle, turvaväleistä luovutaan ulkotapahtumissa – Hallitus tiedotti rajoitusten purkamisesta

Hallituksen tiedotustilaisuus pidettiin keskiviikkona 21. huhtikuuta kello 9.

AOP

Hallitus piti tiedotustilaisuuden koronarajoitusten purkamisesta. Hallitus on hyväksynyt suunnitelman rajoitusten purkamisesta kesän osalta. Pääministeri Marinin mukaan siinä on kuultu kansalaisia ja yhteisöjä. Kulttuuri- ja tapahtuma-alaa on kommentoitu Marinin mukaan paljon.

Suunnitelman suuntaviivat ovat kuukausikohtaiset, koska epidemiatilanne on vaikeasti ennustettavissa. Marin korosti, että rajoitusten purku on edelleen riippuvainen tautitilanteesta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikko kertoi: ”Tapahtuma-alan ahdinkoon vastataan. OKM:n kanssa valmisteltu exit tapahtuu osana suuntaviivoja rajoitusten purkamisesta. Sovitaan raamit kulttuuri- ja tapahtuma-alan ylimääräiselle tukemiselle, toivottavasti siitä pääsemme tiedottamaan jo tänään.”

”Oli hyvä että rajoitusten purku herätti paljon kommentteja, olemme ottaneet ne huomioon”, Saarikko sanoi.

”Rajoitusten on tunnuttava oikeudenmukaiselta, ja tiedämme että tapahtuma-alaan ne ovat kohdistuneet rajuiten.”

Saarikon mukaan tapahtuma-alalla rajoitusten purun ensimmäinen askel: ”Tavoitteemme on että sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä, enintään 50 henkilön tapahtumia voi alkaa järjestää mahdollisimman pian perustason alueilla.”

Suurempia yleisötapahtumia tarkastellaan huhti-toukokuun vaihteessa.

Toinen askel: ”Tulevan toukokuun aikana myös yli 50 henkilön tapahtumia voitaisiin järjestää perustason ja kiihtymisvaiheen alueilla tapahtumatilan koon mukaan, terveysrajoitukset huomioiden.”

Kahden metrin turvavälistä luovutaan kesäkuussa ulkotapahtumien osalta.

Saarikko sanoi, että tämän tiedon valossa suuremmatkin ulkofestivaalit olisivat mahdollisia loppukesästä.

Kehysriihessä on tarkoitus tänään jatkaa keskustelua lisätalousarviosta tapahtuma-alan osalta ja tapahtumien takuutuesta. Marinin mukaan toivottavasti asiasta voidaan tiedottaa lisää jo tänään.