Maailman paras progealbumi täytti 40 vuotta – ”Se oli meidän protestilevymme”

Eilen oli suuri merkkipäivä progressiivisen rockin historiassa. Eilen nimittäin Rushin legendaarinen albumi 2112 täytti tasan 40 vuotta. Levy äänitettiin alkuvuodesta 1976 ja julkaistiin jo saman vuoden Aprillipäivänä.

2112 oli kanadalaiselle Rushille käänteen tekevä albumi. Led Zeppelin -vaikutteisella hardrockilla aloittanut yhtye oli edellisellä Caress of  Steel -albumilla (1975) löytänyt progressiivisemman otteen musiikkiinsa, mikä vieraannutti yhtyeen kuulijakuntaa ja näkyi suoraan heidän kiertueensa suosiossa. Yhtye itse kutsuikin kiertuetta leikkisästi nimellä ”Down the Tubes Tour”.

Levy-yhtiö oli huolissaan ja toivoi Rushin tekevän jotain suoraviivaisempaa, mutta yhtye valitsi vaikeamman tien ja lähti toteuttamaan monimutkaista progelevyä, josta tuli heidän uransa merkittävin albumi vuonna 1981 ilmestyneen Moving Picturesin ohella.

”Mielestäni se on tärkeimpiä teoksia, joita olemme tehneet,” kertoo kitaristi Alex Lifeson Rolling Stonen laajassa haastattelussa.

2112:n koko A-puolen mittainen nimikkokappale kuvaa dystopista tulevaisuutta, jossa hallitseva papisto rajoittaa yksilön vapautta toteuttaa itseään. Vahvasti Ayn Randin kiisteltyjen romaanien innoittama albumi ei juuri saanut radiosoittoa, mutta se sai vastakaikua yleisöltä.

”Se oli meidän protestilevymme”, Lifeson kuvailee.

Oikeistolaisena pidetyn Ayn Randin mainitsemisella albumin kansissa oli kuitenkin seurauksensa.

”Meitä pidettiin jonkinlaisena äärioikeistolaisena rock-yhtyeensä, vaikka meillä ei rehellisesti sanoen ollut mitään poliittisia intressejä”, Lifeson muistelee.

Vaikka 2112 on kiistatta historian tunnetuimpia progealbumeita ja Rushilla on paikkansa progekaanonissa, ei yhtye itse ole mieltänyt itseään progebändiksi.

”En tiedä pidimmekö itseämme ikinä progeyhtyeenä siinä mielessä kuin King Crimson tai varhainen Genesis oli, vaikka niillä yhtyeillä olikin suuri vaikutus meihin”, Lifeson kuvailee.

”Yllytimme itseämme tekemään asioista vaikeita, jotta niitä olisi haastava soittaa ja pysyisimme korkeatasoisena. Joten ”progen” kirjaimellisessa mielessä, kyllä, olimme aika progressiivisia ja pidimme itseämme sellaisina. Mutta suhteessa genreen, emme tainneet koskaan pitää itseämme progressiivisena rock-yhtyeenä.”

2112 julkaistiin uudelleen vuonna 2012 remasteroituna versiona sekä CD/DVD että CD/Blu-ray -paketteina, joiden erikoisversiot sisälsivät myös sarjakuvakuvituksen albumin kappaleisiin. Samana vuonna se äänestettiin kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi progealbumiksi Rolling Stonen äänestyksessä, jossa se hävisi niukasti Dream Theaterin albumille Metropolis Pt. 2: Scenes From a Memory (1999) (ilmeisesti vain siksi, että yhtye oli jakanut äänestyslinkin nettisivuillaan).

Alta voit kuunnella Rushin klassikkolevyn remasteroituna versiona, ja Alex Lifesonin haastattelun voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Lisää luettavaa