Metallica antoi periksi – päästi koko tuotantonsa Spotify-jakeluun

07.12.2012

Kaksitoistavuotinen sota päättyi sovinnollisissa merkeissä.

Kuva: Jana Blomqvist

Kaikki muistavat, kuinka Metallica haastoi Sean Parkerin perustaman tiedostojakopalvelu Napsterin oikeuteen vuonna 2000, kun eräs yhtyeen biiseistä oli päätynyt laittomaan levitykseen jo ennen kuin sinkkua oli saatu kauppojen hyllyille. Taistelu oli lyhyt ja verinen, mutta sota jatkui kylmänä. Vaikka Napster haudattiin, Metallica ei lakannut kantamasta ikuista kaunaa nettijakelua kohtaan.

Vuonna 2006 yhtye tinki hiukan periaatteistaan ja päästi musiikkinsa iTunesiin – temppu, jonka AC/DC toisti pari kolme viikkoa sitten. Se oli varovainen alku. Nyt takki kääntyi tykkänään. Rolling Stone tietää kertoa, että bändi avasi 6. joulukuuta koko kataloginsa Spotifylle. Kaikki studioalbumit, jokunen live-, EP- ja singlelevytys ilmestyivät musiikinkuluttajien vapaaseen käyttöön samaan aikaan kuin koko Suomi tanssi edustajiensa välityksellä Linnan juhlissa.

Taustalla piilee epäilemättä ainakin äskeittäinen itsenäistyminen Warnerilta, mutta myös vanhojen vihamiesten uusi yhteisymmärrys. Spotifyn osakkaisiin kuuluva ja sen hallituksessa istuva Sean Parker on nykyään hyvää pataa Metallican Lars Ulrichin kanssa. Huffington Postin mukaan herrat ovat huomanneet lukuisia yhtymäkohtia tavoitteissaan. Ulrich myöntelee yhtyeensä alkupään suosion perustuneen paljolti bootleg-levyihin ja kotikopiointiin. Parker puolestaan vannoo pyrkineensä tekemään Napsterista laillisen.

Epäuskoiset voivat itse kokeilla. Kill ’Em All, Ride The Lightning, Master Of Puppets, …And Justice For All, Metallica, Load, Reload, Garage, Inc., S&M (live), St. Anger, Some Kind Of Monster (EP), Death Magnetic ja ainakin Beyond Magnetic (EP) – siellä ne möllöttävät odottamassa.

Kuunnellaan nyt uuden striimiaikakauden kunniaksi vaikka jokin puhkikulunut klassikko. Olkaa hyvä!

Lisää luettavaa