Miltä näyttää suomirapin anatomia? ”Raplysaattori” paljastaa räppäreiden sanavaraston laajuuden

26.08.2014

Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava selvitti, mistä on suomirap tehty.

Teksti: Hanna Karpio, kuvassa: Asa

Aalto-yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen tohtorikoulutettava Eric Malmi julkaisi yliopiston blogipalvelussa tekstin, jossa hän tutkii suomiräpin syvintä olemusta tieteen keinoin.

Malmi laski toteuttamallaan Raplysaattori-ohjelmalla suomalaisräppäreiden riimien keskimääräisiä pituuksia ja suuntaa-antavaa sanavaraston kokoa. Tulosten mukaan Suomen pisimmät riimit sylkee tällä hetkellä Skandaali ja lyhyimmät löytyvät Ruudolfilta.

Sanavarastoselvityksessä Malmi tutki, kuinka monta uniikkia sanaa esiintyi artistin kirjoittamien 9000 viimeisen sanan joukossa. Sanavaraston laajuutta tutkittaessa oli käytännön syistä tehtävä joitakin kompromisseja, kuten laskettava sanojen eri taivutusmuodot omiksi sanoikseen. Tuloksena oli kuvaaja, jossa eniten uniikkeja sanoja käyttäneet artistit ovat lähinnä oikeaa yläkulmaa.

”Kuvasta nähdään, että suurimmalla osalla artisteista uniikkien sanojen määrä on 3500-4500 sanan välillä, mutta joukosta erottuu kuitenkin yksi artisti, Asa, jolla uniikkeja sanoja on peräti 5607. Uskon, että yhtenä selityksenä tälle on se, että Asalla sanoitusten aihepiirit eivät rajoitu pelkästään esimerkiksi naisiin ja autoihin.”

Blogitekstin pääsee lukemaan kokonaisuudessaan täältä.

Lisää luettavaa