Kolmannes suomalaisista kopioi musiikkia, elokuvia ja tv-ohjelmia laillisesti omaan käyttöönsä, mutta laiton lataaminen on vielä yleisempää. Tällaista tiedotti Teosto ry, mutta miksi? Tällaista pohtii Markus Hilden uutisanalyysissään.
Teksti: Markus Hilden, kuva:
Teosto tiedotti aamulla, että viime vuonna kopioitiin laillisesti arviolta 680 miljoonaa tiedostoa. Muut lähteet, kuten verkkokaupoista ostetut tai laittomasti kopioidut musiikki- ja videotiedostot mukaan lukien kopioinnin määrä oli arviolta 1,7 miljardia tiedostoa vuodessa.
Ihme kyllä Teosto ei halunnut otsikoida tiedotettaan ”Suomalaiset lataavat laittomasti lähes miljardi tiedostoa vuodessa”, vaikka sehän tämän uutisen todellinen sisältö on. Miljardi tarkoittaisi noin 185 tiedostoa per henkilö. Valtava määrä.
Kokonaiskuvassa triviaalia on myös se, että tiedotteen mukaan musiikkia kopioitiin tavallisimmin alkuperäisiltä cd-levyiltä (33 %) ja videoita tv-lähetyksistä (69 %). Cd-levyiltä toiseen laitteeseen siirretty musiikki muodostaa varmasti vain pienen osan kuunnellusta ja ladatusta musiikista.
Niinpä tiedotteen pointti jää hieman hämärän peittoon. Onko sen tarkoitus korostaa laillisen lataamisen yleisyyttä, vaikka laiton on vielä yleisempää? Pitäisikö sen perustella hyvitysmaksujen laajentamista, jota fil. kand. Markus Leikola on ehdottanut opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta?
Tutkimuksen nimittäin toteutti Taloustutkimus Oy hyvitysmaksun neuvottelukunnan toimeksiannosta. Neuvottelukunnassa ovat edustettuina tekijänoikeusjärjestöt, laitevalmistajat ja maahantuojat sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö. Tutkimuksen tilaajana toimi Teoston hyvitysmaksuyksikkö.
Tutkimus tehtiin henkilökohtaisina haastatteluina noin kolmelletuhannelle 15–79-vuotiaalle suomalaiselle. Siitä rajattiin pois omatekoinen musiikki ja videomateriaali sekä työkäyttöä varten kopioitu musiikki- tai videoaineisto.
Suomen lain mukaan alkuperäislähteistä (alkuperäiset cd-levyt ja tv-tallennukset) tapahtuva kopiointi kuuluu laillisen yksityisen kopioinnin piiriin. Laki sallii myös kopioimisen kavereilta ja perheenjäseniltä. Kopiointia hyvitetään teosten tekijöille laitteista kerättävin hyvitysmaksuvaroin.