Lauantai-iltapäivänä Ilveksen Ruukki-salissa käytiin paneelikeskustelu, jonka puheenjohtajana toimi Epe Helenius. Aiheena oli ”Miten ja missä levyjä myydään tulevaisuudessa?”. Paneeliin osallistuivat Tom Pannula (Playground Music), Janne Kinnunen (Anttila), Jyri Lipponen (Levykauppa Äx), Tuomo Saikkonen (Sakara Records), Kimmo Laiho (Rähinä Records), Pasi Kukkonen (CDON.COM), Jari Petäjäniemi (EMI), Niko Kangas (Fullsteam Records) ja Sami Häikiö (MUSEX).
Päivän pähkinä oli digitaalisen murroksen ennustaminen äänilevyteollisudessa ja se, miten jyrkästi fyysisten äänitteiden myynti putoaa ja onko vääränsuuntaisen kehityksen suunta estettävissä, ja onko suunta ylipäätään väärä. Yleinen yhteenveto keskustelusta oli se, että liikkeet tulevat varmasti erikoistumaan kuluttajien ostaessa niin sanotun päivänpopin digitaalisesti. Tuotevalikoima edelleen kasvaa ja tulossa on myös vinyylien uusi tuleminen. Muun muassa Anttila ja CDON.COM on tuomassa vinyylit valikoimiinsa.
Digitaalisen murroksen aikataulusta oli eriäviä mielipiteitä, aikaisin veikkaus oli, että vuonna 2013 tilanne fyysisten ja digitaalisten äänitteiden myynti olisi suhteessa 50 %/50 %. Myös muita mielipiteitä kuultiin.
”15 vuotta menee, että fyysinen cd laskee merkitttävästi, vinyylien myynti ei ole pudonnut aikoihin. Se voi jopa nousta. Mielestäni lataaminen ei ole edelleenkään se juttu, mutta uskon kuitenkin Spotifyn kaltaisiin palveluihin”, Tom Pannula kertoi.
”Musaa kulutetaan nykypäivänä enemmän kuin koskaan, mutta se ei näy silti myynneissä”, Niko Kangas sanoi.
Sinänsä tilanne on ristiriitainen.
”Musiikin diggailuun kuuluu musiikin omistaminen, se on oleellinen asia”, hän jatkaa.
Laaja levyvalikoima on tietynlainen haaste tämän päivän myyjille ja sitä laajentaa vielä se, että levyjä pitää myydä nykyisin eri formaateisssa. Esimerkiksi Robbie Williamsin uusi levy on julkaistu ainakin kuudessa eri formaatissa. Monet näkivät myös pakettimyynnin toimivana. Pelkän äänitteen lisäksi kuluttaja haluaa muutakin, esimerkiksi mp3-latauslipukkeita tai yhtyeen oheistuotteita.
”Minulla on visio uudesta myynnin lajista, joka on levyn kannet. Uskon netin tulevaisuuteen, mutta kun jengi ei halua kopioida levyn kantta tai tehdä omia kansia, kuluttaja varmasti haluaa ostaa levyn kannen omaan sähköiseen äänitteeseensä”, Pasi Kukkonen kommentoi.
Valtava äänitteiden määrä asettaa myös omat haasteensa fyysiselle levykaupalle.
”Taistelemme jatkuavsti lattiatilassa koko tavaratalon sisällä, mutta emme aio mennä siihen, että myisimme vain top 20 -levyjä. Valikoiman pitää olla suuri ja se on Anttilalle merkittävä bisnes. Aikaisintaan vuonna 2015 voidaan puhua jonkinlaisesta murroksesta”, Janne Kinnunen puolestaan totesi.
Voiko cd:llä ja vinyylillä sitten tehdä oikeasti tulevaisuudessa tulosta, vaikka volyymit tippuvat jatkuvasti? Kukaan ei pystynyt vastaamaan tähän kysymykseen tyhjentävästi. Vinyylikin tulee säilymään, mutta ainoastaan palvelutuotteena.