Muistokirjoitus: Alexi Laiho (1979–2020) oli mies, joka toi kitarasankaruuden äärimetalliin

Tapio Ahola muistelee Alexi Laihoa.

06.01.2021

Children of Bodomin laulaja-kitaristina ja biisintekijänä tunnetuksi tullut Alexi Laiho on kuollut. Pitkään terveysongelmista kärsinyt Laiho oli kuollessaan 41-vuotias.

Alexi Laiho saavutti urallaan aseman, johon yksikään toinen suomalainen metallimuusikko ei ole yltänyt. Laihon saama kansainvälinen arvostus ylitti genrerajat ja sukupolvet.

Kun Children of Bodom julkaisi debyyttialbuminsa Something Wild vuonna 1997, tuntui nuorten kaverien pelinavaus tarjoavan jotain aidosti tuoretta. Melodisen death metalin pelikentällä ei ollut aikaisemmin kuultu samanlaista tanakan riffittelyn, iskevien melodioiden ja soitannollisen virtuositeetin yhdistelmää. Siinä missä silloin vielä varhaisessa kehitysvaiheessaan olleen melodeath-genren muut bändi saivat vaikutteensa pääasiassa perinteisestä metallista, Children of Bodom ammensi ennakkoluulottomasti myös esimerkiksi klassisesta musiikista ja metallin kitarasankareilta.

Kitarasankariksi Laiho nousi pian itsekin. Hänet nähtiin kansainvälisten kitaralehtien kansissa, paras kitaristi -äänestysten kärkisijoilla ja yhteiskuvissa Zakk Wylden ja Steve Vain kaltaisten vanhemman polven kitarajumalien kanssa. Kitaravalmistaja ESP toi markkinoille Laihon oman nimikkomallin. Vaikka lahjakkaita metallimuusikoita Suomessa riittää, Laihon asema oman sukupolvensa tärkeimpänä metallikitaristina on täysin uniikki.

Alexi Laiho oli teknisesti erittäin taitava soittaja, mutta hän oli kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä tiluttelija. Vaikka miehen soitannollinen lahjakkuus tuli ilmi Children of Bodomin kappaleista, Laihon sävellykset olivat nimenomaan biisejä, eivät biisin mittaan venytettyjä kitarasooloja. Hänen melodisesti rikkaista kappaleistaan pystyvät nauttimaan nekin, joita ei pelkkä soitannollinen briljeeraus kiinnosta. Children of Bodomin aggressiiviset, mutta melodiset ja helposti lähestyttävät kappaleet ovat antaneet äänen usealle sukupolvelle nuoria kuulijoita, jotka löysivät Laihon kappaleista purkautumiskanavan angstilleen.

Vaikka Children of Bodom ponnisti aikoinaan suomalaisesta äärimetalliskenestä, Laihon soitannollinen taituruus tunnustettiin laajalti kaikenlaisten musiikinharrastajien keskuudessa. Laihon lahjakkuuden myönsivät nekin, joille Children of Bodomin musiikki oli örinälauluineen liian aggressiivista. Alexi Laihon ansiosta monien epämusikaalisena meluna pitämä äärimmäinen metallimusiikki saavutti kokonaan uudenlaista arvostusta.

Children of Bodomin neljännesvuosisadan kestänyt aktiiviura piti sisällään kymmenen kokopitkää studioalbumia ja nelinumeroisen määrän keikkoja ympäri maailman. Yhtyeen levymyyntiä mitataan miljoonissa, ja yhtyeen suosituimpia kappaleita on kuunneltu Spotifyssa yli kymmenen miljoonaa kertaa.

Numerot ovat vakuuttavat, mutta Alexi Laihon tärkein vaikutus on epäilemättä siinä, miten hän sai monet nuoremmat ihmiset innostumaan metallimusiikista ja kitaransoitosta. Children of Bodomilta tavalla tai toisella vaikutteita ottaneita yhtyeitä löytyy lukuisia, ympäri maailman – ja löytyisi epäilemättä enemmänkin, ellei tällaisen musiikin uskottava esittäminen vaatisi poikkeuslahjakkuutta ja sitkeyttä harjoitella.

Children of Bodomin ohella Alexi vaikutti myös yhtyeissä Sinergy, Kylähullut ja The Local Band. Children of Bodomin hajottua vuonna 2019 Laiho perusti Bodom After Midnight -yhtyeen, joka oli Laihon kuoleman aikoihin äänittämässä ensimmäisiä kappaleitaan. Laihon viimeiset julkiset esiintymiset olivat Bodom After Midnightin ensimmäiset keikat viime lokakuussa

Lisää luettavaa