Muusikkojen liitto ottaa kantaa Nelonen Median valta-asemaan kotimaisella musiikkikentällä

"Kun valta keskittyy yhteen paikkaan, on aina vaarana, että sitä aletaan käyttää väärin hyväksi."

07.02.2019

Sanoman ja sen tytäryhtiön Nelonen Median yrityskaupat muun muassa Rähinä Recordsin emoyhtiöstä Kaiku Entertainmentista ja Suomen suurimmasta festivaalijärjestäjästä N.C.D. Productionista on aiheuttanut huolta toimijoissa kotimaisen musiikkialan jokaisella sektorilla.

Rumbassa tilanteen ongelmallisuutta ja tilanteesta seuraavaa kilpailun ja toiminnan vääristymistä Suomen musiikkikentällä on aiemmin uutisoitu ja pohdittu täällä, täällä ja täällä.

Tapahtumat kirvoittivat analyysiä myös Iltalehdeltä ja Nelonen Median boikottiin joutunut Mikael Gabriel mainitsi asiasta Emma-gaalassa vastaanottaessaan palkinnon yleisöäänestyksen voittaneesta musiikkivideostaan.

Nyt huolensa on ilmaissut myös Suomen Muusikkojen Liitto seuraavasti:

”Kun valta keskittyy yhteen paikkaan, on aina vaarana, että sitä aletaan käyttää väärin hyväksi. Kymmenisen vuotta sitten alalla kohistiin 360 asteen sopimuksista, joilla artisti sitoutettiin keikkamyyntiä, äänitetuotantoa, oheistuotteita ja kustannustoimintaa koskevaan yhteistyöhön saman yhtiön kanssa. Nelonen median osalta pakettiin on nyt lisätty myös festivaalien järjestäminen ja media-ajan hallitseminen.

Yksittäisen artistin kannalta yhteistyö Nelosen kanssa voi olla erittäin hyödyllistä, mutta suuressa kuvassa vaarana on se, että yhä kapeampi osa artisteista ja muusikoista pääsee ylipäätään esittäytymään yleisölle. Musiikkialan tulisi sitoutua alan edistämiseen niin, että yleisölle tarjotaan jatkossakin mahdollisimman monimuotoista musiikkia.”

Lue koko kannanotto täältä.

Lisää luettavaa