Tänä vuonna Rumba ei listaa lehden nimissä tehtyä listaa vuoden parhaista tai merkittävimmistä albumeista. Sen sijaan toimittajat, avustajat ja kriitikot listaavat kukin omat suosikkinsa levyvuoden sadosta: viisi kotimaista ja viisi ulkomaista albumia. Äänessä ovat Tuomas Aflecht, Jarkko Fräntilä, Markus Hilden, Jukka Hätinen, Samuli Knuuti, Mikael Mattila, Oskari Onninen, Niko Peltonen, Inka Rantakallio ja Vilja Vainio.
Tuomas Aflecht
Koko kansaa koskevien koronarajoitteiden noudattaminen on saanut minut kuivahtaneen vapaa-ajan myötä jämähtämään entistä juurevammin sohvalleni ja siihen Taylor Swiftin aiemman tuotannon huomioon ottaen yllättävän hyvä Folklore on tarjonnut yllättävyydellään eskapismia – levyn kuunteleminen tuntuu aina vähän tapaukselta. Siksi se nousi suosikikseni, ohi hurjan hyvän Lil Uzi Vertin.
Samalla tavalla olen suhtautunut musiikin kuuntelemiseen läpi vuoden. Sen jälkeen listauksessa ollaan sellaisissa melankolian syövereissä, että teksti olisi parasta lopettaa tähän. Mainittakoon, että Bad Bunnyn reggaeton-rytmit toivat kielitaidottomuudestani huolimatta vuoden mittaan hyvää mieltä.
Kotimainen levyvuosi on ollut todella laadukas ja lisäksi monipuolinen. Nämä levyt ovat sellaisia joiden parissa olen aikaani viettänyt eniten, joiden pariin palaan yhä vain. Tuotannollisesti raskas Kevätuhri on saanut vastapainoa kevyeltä, mutta sitäkin koukuttavammalta Shakespearelta. Levyjen epävarmuuksiakin käsittelevien sanoitusten viestejä kannattaa poimia rivien väleistä. Behm onnistui tekemään koko kansan levyn: helposti lähestyttävän, mutta kuitenkin otteessaan pitävän.
Kotimaiset albumit
1. Ibe – Perkele!
2. Antti Tuisku – Valittu kansa
3. Ruusut – Kevätuhri
4. William – Shakespeare
5. Behm – Draaman kaari viehättää
Ulkomaiset albumit
1. Taylor Swift – Folklore
2. Lil Uzi Vert – Eternal Atake
3. The Weeknd – After Hours
4. Perfume Genius – Set My Heart on Fire Immediately
5. Bad Bunny – Yhlqmdlg
Jarkko Fräntilä
Kiitos, Spotifyn algoritmit. Maanantaista ja perjantaista on tullut viikon kohokohtia musiikillisesti, sillä viikon uutuuskattaus-, viikon suositukset-, suomi-indien helmet- ja all new indie -soittolistat ovat olleet viikottaisessa käytössä. Kuka tarvitsee albumeita, kun on näinkin täydellinen keino löytää uutta musiikkia – usein artisteilta, joista ei välttämättä ole ennen edes kuullut.
Vuoden ehdoton kohokohta oli newyorkilaisen Michelle-kollektiivin r&b:tä, syntikkapoppia, indietä ja ties mitä juustoisaa yhdistelevä albumi Heatwave. Levy julkaistiin omakustanteena pari vuotta sitten, mutta julkastiin nyt levy-yhtiön kautta hieman uusittujen versioiden kera. Kenties ihastuttavin uusi tuttavuus puoleen vuosikymmeneen. Suosittelen.
Kotimaiset albumit
1. Silkinpehmee – El Suave
2. Tuomio & Kone – Hyvät kannet hukkaan
3. Laura Moisio – Laulaa kun ei voi muutakaan
4. Joni Ekman – Sinulle…
5. Sir Liselot – Maniduros
Ulkomaiset albumit
1. Michelle – Heatwave
2. Rolling Blackouts Coastal Fever – Sideways to New Italy
3. 070 Shake – Modus Vivendi
4. Halsey – Manic
5. Soccer Mommy – Colortheory
Markus Hilden
Vaikka koronapandemia kuritti kaikkien mielenterveyttä ja vaikka keikkoja ja festareita peruttiin liukuhihnalta, tuntuu, että 2020 oli popissa murrosvuosi, jolloin melkein mikä tahansa oli taas suosittua. Kynnys teemoittaa musiikkia ei ollut yhtä korkea kuin aiemmin, koska levyjä tehtiin kuunneltaviksi ja tiettyihin mielentiloihin. Julkaistiin introspektiivista tanssimusiikkia, karanteenilevyjä, erolevyjä, diskolevyjä, mitä tahansa levyjä maan ja taivaan väliltä.
Musiikkivuotta sävytti myös kaipuu menneisyyteen, jolloin musiikkityylillä ei ole niin väliä – tuttuus on suurin etu. Vuoden voittajia olivat ne, jotka onnistuivat säväyttämään samaistuttavasti: Chromaticalla ja Sawayamalla kuuluvat mielenterveyshaasteet ja identiteetin etsintä, Folklorella Taylor Swift kertoi oikeastaan ensimmäistä kertaa tarinoita ulkopuolisen henkilön näkökulmasta. Genrerajoituksia pakenevat Bad Bunny ja BTS nostivat Yhdysvalloissa listakärkeen espanjan- ja koreankielistä musiikkia – sitä ei olisi voitu kuvitellakaan vielä kymmenen vuotta sitten. Ja mikä parasta, 2021 näyttää vielä monimuotoisemmalta!
Kotimaiset albumit
1. Ibe – Perkele!
2. Maustetytöt – Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä
3. Neiti Olga – Minä aina
4. Ruusut – Kevätuhri
5. Antti Tuisku – Valittu kansa
Ulkomaiset albumit
1. Lady Gaga – Chromatica
2. Rina Sawayama – Sawayma
3. Bad Bunny – Yhlqmdlg
4. Taylor Swift – Folklore
5. Dua Lipa – Future Nostalgia
Jukka Hätinen
Vuonna 2020 ambientista tuli popmusiikkia ja taiteellisiksi mielletyt ratkaisut hivuttautuivat niin räppiin, rockiin kuin muihinkin tyyleihin. Vuosi oli erityisen hedelmällinen kokeellisen elektronisen musiikin saralla, ja teki pahaa joutua karsimaan tehosoitossa viihtyneitä julkaisuja listalta. Silti: vuoden parhaiten summaava albumi on Killer Miken ja El-P:n muodostaman Run the Jewelsin neljäs levy, joka on kuin yli kiehuva kattila aggressiota ja turhautumista.
Kotimaiset albumit
1. Oranssi pazuzu – Mestarin kynsi
2. Ibe – Perkele!
3. Aho – Nowinter Nosummer
4. Maustetytöt – Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä
5. Antti Tuisku – Valittu kansa
Ulkomaiset albumit
1. Run the Jewels – RTJ4
2. Grimes – Miss Anthropocene
3. Autechre – Sign
4. Kelly Lee Owens – Inner Song
5. Megan Thee Stallion – Good News
Samuli Knuuti
Vuosi 2020 oli popmusiikissa maailmalla vanhojen setien ja nuorten naisten vuosi: vuoden parhaiden levyjen listoilla Bob Dylan, Paul McCartney ja Bruce Springsteen mittelivät Fiona Applen, Phoebe Bridgersin, Dua Lipan ja Taylor Swiftin kanssa. Tämä on popin oma ”toukokuu–joulukuu-romanssi”, vanhojen auktoriteettien kaipuu mittelee uusien raikkaiden äänien tarpeen kanssa. Televisiossa Radio Rockin mainokset vain alleviivaavat kuinka rock jo haisee kuolleelta ja pahalta kuin ruotsalainen silakkaherkku, mutta toisaalla pop, hiphop ja electronica elävät, potkivat ja voivat paksusti kuin olisivat raskaana, vatsoissaan tulevaisuus. Ja me kaikki etsimme ääntä, joka puhuu vain minulle; soitinta, joka esittää serenadia ainoastaan sinulle.
Kotimaiset albumit
1. Ruusut – Kevätuhri
2. Lasten hautausmaa – IV
3. Vesala – Etsimässä rauhaa
4. Maustetytöt – Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä
5. M – Punainen ovi
Ulkomaiset albumit
1. Taylor Swift – Folklore / Evermore
2. Sault – Untitled (Black Is) / Untitled (Rise)
3. The Psychedelic Furs – Made of Rain
4. Moi Caprice – Becoming Visible
5. Pet Shop Boys – Hotspot
Mikael Mattila
Harva tämän sekavan vuoden uutuus liikutti erityisesti, lohtua toi lähinnä ennalta tehty musiikki. Epävarmaa myöskin on, olenko vielä kuullut ”oikeasti” tämän vuoden parhaita levyjä. Silti Ilmari ”Ibe” Kärki tuntuu sellaiselta suomalaisen nuorisomusiikin tekijältä, joka kykenee kääntämään muotokielensä myös meitä boomereita ilahduttavaksi. Perkele! on klassinen suosionjälkeinen tilannekatsaus, mutta sävy tuntuu aidon ihmettelevältä rasittavan itsesäälin sijaan. Biisien silkkinen tuotanto on loppuun mietittyä, ja tukee kauniskasvoisen pehmopojun vähäeleistä ulosantia.
Dublinilaisen Fontaines D.C.:n tyylinmukaisen beckettiläinen post-punk on musiikkina ihan avaimet käteen -turvarokkia, mutta mikäs siinä, kun kakkosalbumin soundi tuntuu jylhältä kuin scifibrutalistinen betonirakennus syysyön sumussa. Brittein saaret onkin kenties ainoa rockpositiivinen kulttuuriympäristö, josta tällaista musiikkia voidaan yhä tuoda kansainväliseen suosioon tällä volyymilla.
Kotimaiset albumit
1. Ibe – Perkele!
2. Radiopuhelimet – Kosminen tiedottomuus
3. Oranssi Pazuzu – Mestarin kynsi
4. Suonuotio – Suonuotio
5. Joni Ekman – Sinulle…
Ulkomaiset albumit
1. Fontaines D.C. – A Hero’s Death
2. Jessie Ware – What’s Your Pleasure?
3. William Basinski – Lamentations
4. ML Buch – Skinned
5. Ulcerate – Stare Into Death and Be Still
Oskari Onninen
Keväällä kirjoitin Helsingin Sanomiin, että ”megaluokan levy ei ole kuulostanut aikoihin yhtä luksuriöösiltä ja modernilta kuin After Hours”. Vielä suurempi yllätys on ollut, että megaluokan levyä on jaksanut näin kauan, mutta ehkä se on vähintä, mitä odottaa kun päästää Max Martinin ja Daniel ”Oneohtrix Point Never” Lopatinin ”häärimään” samalle tuottajanpallille.
Tämä on vuoden kolmas tämän mittainen tekstipätkä, jossa kehun Pöllöjen kolmatta albumia Taas vähään aikaan. Niissä olen maininnut ainakin Neil Youngin, Absoluuttisen Nollapisteen, Kurt Vilen, J. Karjalaisen, Eaglesin ja War on Drugsin. Tässä tyydyn enää harmittelemaan, että kotimaisen indierockin kiinnostusarvot ovat tällä hetkellä ilmeisesti niin matalalla, että näinkin hyvän levyn on voinut ohittaa olankohautuksella.
Bonuksena tarkasti ja harkiten kuratoitu vuoden sadan suosikkibiisini soittolista. Se paljastaa megatrendit, kuten diskohkot hommat, ambientihkot hommat ja sen, että poppiräpin kultaiset vuodet tulivat ja menivät.
Kotimaiset albumit
1. Pöllöt – Taas vähään aikaan
2. Maustetytöt – Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä
3. Ibe – Perkele!
4. Ruusut – Kevätuhri
5. Antti Tuisku – Valittu kansa
Ulkomaiset albumit
1. The Weeknd – After Hours
2. Caribou – Suddenly
3. Phoebe Bridgers – Punisher
4. A. G. Cook – 7G
5. Eartheater – Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin
Niko Peltonen
Tämäkin oli hyvä kotimainen musiikkivuosi varsinkin tuolla suomenkielisen pienlevy-yhtiötoiminnan puolella. Samaa voisin toki sanoa käytännössä kaikista viimeaikaisista musavuosista. Tämä muuten erikoinen vuosi ei tässä suhteessa merkinnyt poikkeamaa normaalista.
Kärkiviisikossani huomaan olevan lähes pelkästään kitarabändimuotoista ilmaisua Rosita Luun muodostaessa jonkinlaisen poikkeuksen. Keskenään erilaisia nuo silti ovat. Siellä, missä rockin on sanottu kuolleen, ei toivottavasti tarkoitettu suomalaista indierockia. Loistavaa sellaista tulee eri puolilta maata, useilta yhtiöiltä ja eri artistisukupolvia edustavilta tekijöiltä.
Peltonen listasi vain kotimaiset albumit.
Kotimaiset albumit
1. Lasten Hautausmaa – IV
2. Musta Valo – Tuleville sukupolville
3. Rosita Luu – Samettisuu
4. Neiti Olga – Minä, aina
5. Amuri – Amuri
Inka Rantakallio
Kehlanin toinen studioalbumi on vaikuttava kokonaisuus ja yksi kuluneen vuoden menestyneimmistä r&b-julkaisuista, jonka voi veikata kestävän aikaa – toisaalta vähempää ei kai pitäisi odottaa nyky-r&b:n suunnannäyttäjien joukkoon laskettavalta artistilta. Sävyltään henkilökohtaisen levyn jokainen kappale voisi olla sinkku ja fiitit ovat erinomaisia. Silti monet isot musiikkimediat sekä Grammy-raati jättivät albumin listauksissaan huomiotta.
Ruusut on epäilemättä maamme paras pop-yhtye, jonka jäljittelemättömän haikean mutta mahtipontisen soundin kruunaa Ringa Mannerin jumalainen ääni. Ykkössija ei silti ollut itsestäänselvyys, sillä Antti Tuiskun pop-edm:n ja hidastempoisemman itsetutkiskelun naittanut uskonnollissävytteinen Valittu kansa yllätti ja riemastutti.
Kotimaiset albumit
1. Ruusut – Kevätuhri
2. Antti Tuisku – Valittu kansa
3. Gracias – Graciasi LP
4. Pimeä Hedelmä – Hitmix 2020
5. Eevil Stöö – 6lack album
Ulkomaiset albumit
1. Kehlani – It Was Good Until it Wasn’t
2. Mac Miller – Circles
3. Jhené Aiko – Chilombo
4. Megan Thee Stallion – Good News
5. Dua Lipa – Future Nostalgia
Vilja Vainio
Mikä vuosi. Ei keikkoja eikä festareita. Kaiken olennaisen kertoo se, että vuoden 2020 suurin musiikkihetkeni tapahtui kotona kuulokkeet korvilla. Tuolloin kuulin ensimmäistä kertaa View’n Caroline-kappaleen 8D-version. Mieletön. Suosittelen kaikille. Carolinen 8D-version julkaisu osui toukokuun alkuun. Aikaan, jolloin Provinssi oli jo peruttu. Festarikesän tulevaisuus alkoi näyttää huolestuttavan heikolta ja koronan vahvalta.
Vuoteni musiikillisia valopilkkuja olivat kotimaisten julkaisujen osalta kaksi esikoisalbumia: Mouhousin I Hate Mouhous sekä Behmin Draaman kaari viehättää. Etenkin ensimmäisenä mainitun asenne sopii loistavasti poikkeusvuoteen. Albumien kappaleista eniten ovat soineet Mitä sitte, Äänii sekä Frida.
Ulkomaisista julkaisuista vuotta sävyttivät Hurtsin uusi, aiempia selvästi pelkistetympi Faith sekä Grouploven uusin. Myös molempien albumien fyysiset kopiot löysivät tiensä levyhyllyyni.
Kotimaiset albumit
1. View – I See the Same Dream Every Night
2. Mouhous – I Hate Mouhous
3. Behm – Draaman kaari viehättää
4. Atomirotta – IV
5. Ida Paul & Kalle Lindroth – Vuonna nolla
Ulkomaiset albumit
1. Hurts – Faith
2. Grouplove – Healer
3. Marilyn Manson – We are Chaos
4. Machine Gun Kelly – Tickets to my Downfall
5. Corey Taylor – CMFT