Neil Young syyttää levy-yhtiöitä Pono-digimusiikkipalvelunsa ”tappamisesta”

Levylafkojen kiskurihinnat ovat Youngin mukaan vilpittömien yrittäjien tiellä.

16.02.2018

Pono eli Neil Youngin ensimmäinen digimusiikin myyntialusta perustettiin joukkorahoituksella saaduilla varoilla vuonna 2015  ja se suljettiin kannattamattomana vuonna 2016. Palvelun idea oli tarjota digiformaatissa olevaa musiikkia niin hyvälaatuisena kuin ”miltä se kuulostaa ensimmäistä kertaa studion äänityksissä.”

Nyt Young on hyökännyt epäonnistumisen syypäitä vastaan, joita hänen mukaansa ovat levy-yhtiöt.

”Levy-yhtiöt tappoivat sen. Ne tappoivat sen vaatimalla jopa kaksin- tai kolminkertaisia korvauksia hi-res äänitiedostoista verrattuna mp3-tiedostoihin. Miksi kukaan maksaisi niistä kolme kertaa enemmän?” kiivailee Young LA Times -lehden haastattelussa.

Young ei kuitenkaan Ponon jälkeen luovuttanut korkealaatuisen digimusiikin evankelisointiprojektissaan, vaan perusti viime vuonna 2017 suoratoistopalvelun nimeltä Xstream. Palvelun idea on striimata musiikkia mahdollisimman hävikittömässä formaatissa. Sieltä muun muassa löytyy ilmaiseksi koko miehen oma tuotanto.

”Mikään ei estä muita tekemästä samaa. Vain levy-yhtiöt ovat tämän tiellä. Korkealaatuisia striimauspalveluja pitäisi olla joka puolella.”

Lisää luettavaa