Niukismi on vaikea laji – Khidin kokoamaa grimesoittolistaa yhdistää minimalistinen lähestymistapa musiikkiin

23.02.2016

Teksti ja soittolista: Khid

Minimaalisen teoksen äärellä useat ovat varmasti joskus ajatelleet, että jos ei itse, niin vähintään kuka tahansa olisi voinut luoda kyseisen tekeleen. Musta neliö taulussa, metallinen klöntti tilassa, lohi nigirissä tai räppärin koheesiton mumina biisissä.

Minimalismi, monen adjektiivin lailla, taipuu virallisen määritelmänsä jälkeen niin löyhäksi viitekehykseksi, että voi lopulta tehdä kokemuksesta tuskastuttavan monimutkaisen. Musiikissa, kuvataiteessa, elokuvissa ja muotoilussa sen pyrkimyksenä on yksinkertaistaa. Ilmaisun riisuminen ylimääräisestä kuitenkin synnyttää valtavasti tilaa kokijan ajatuksille, jolloin päästäänkin asian mielenkiintoisimpaan pisteeseen.

Kun esimerkiksi musiikin kohdalla arvioidaan, puuttuuko kappaleesta jokin oleellinen elementti vai onko se sittenkin onnistuttu riisumaan koruttomaan täydellisyyteensä, vastaus voi olla vaikea. Lajityypillisiin raameihin kajottaessa, pohdittavaksi nousee, että kuinka paljon biisistä voi poistaa määrittäviä tekijöitä niin ettei teos jää vajavaiseksi tai liiaksi vieraannu lajistaan.

Vuonna 2002 Wiley tuotti ja julkaisi Eskimo-nimisen kappaleen omakustanteisena 12-tuumaisena vinyylinä, jota myöhemmin on pidetty koko genren kulmakivenä. Samaista biisiä useamman kerran versioidessaan, yksi monista Eskimon muodoista päätyi vinyylille Wileyn poistettua instrumentaalista rummut.

Näitä rummuista riisuttuja versioita Wiley kutsui nimellä Devils Mix. Aikansa läpi grime on taipunut moneen suuntaan, kuitenkin säilyttäen vankasti lähtökohtaisen minimalistisuutensa. Keksijöidensä tekemänä ja tekijöidensä keksimänä.

Tämä listaus ei edusta genrensä kokeellista marginaalia vaan avointa muotoaan, jonka se toivottavasti säilyttää vielä pitkään!

Kaikki alkaa tästä:

Wiley: Eskimo 2 (Devils Mix)

Maxsta: No Retreat

Mercston: Pied Piper Freestyle

Geeneus feat. Riko, Wiley & Breeze: Knife & Gun (Blackdown Devil Mix)

Wiley: This Is Just an Album

Dusk + Blackdown feat. Trim: The Bits

Flowdan: Fact Freestyle

Wiley: Goin’ Mad

Cadell: 3 Is the New 6

Kirjoittaja on räppäri ja tuottaja, jonka grimevaikutteinen Ohi-albumi ilmestyy 8. huhtikuuta.

Lisää luettavaa