”Nyt on aika olla omalla äänellä esillä” – haastattelussa Yeboyahin ja Hassan Maikalin albumit tuottanut Yrjänä, joka julkaisi ensimmäisen soolobiisinsä

Yrjänä kertoo musiikissaan henkilökohtaista tarinaa haavoittuvaisella ja tunnelatautuneella äänellä.

25.06.2022

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Bee, sen löydät täältä.

Viimeisellä kerralla ennen kesätaukoa Rumban juttusarjassa kuullaan Yrjänää, joka julkaisi 10.6. kappaleen nimeltä Ruudun taa. Kyseessä on artistin ensimmäinen soolobiisi, mutta Yrjänä ei suinkaan ole aloitteleva tekijä: hän on lähivuosina tuottanut monia tunnustusta saaneita kappaleita ja albumeja, kuten Yeboyahin Perhosefektin ja Hassan Maikalin Betonitarhan.

Mikä soi napeissa just nyt?

J. Karjalainen. Häneltä muun muassa kappale Sinulle, Sofia. Se on mulle pysähtymistä, elämän kauneutta ja haurautta. Suomalainen hiphop-/r&b -geimi boomaa, ja siksi onkin ihana kuunnella sen lisäksi paljaita, akustisia ja viisaita tarinoita.”

Mist sä tuut?

”Olen Alvar Yrjänä Escartin, 23 vuotta, elän ja teen siitä musaa. 2011 sain siskon kanssa läppärin ja aloin tutustua Garagebandilla musiikin tekemiseen. Olen jatkanut sitä reittiä ja saanut ympärille ystäviä, joilla on sama suunta. Niistä ystävyyssuhteista on syntynyt albumeja kuten Hassan Maikalin Betonitarha ja Yeboyahin Perhosefekti. Nyt on aika olla omalla äänellä esillä.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Ei ole yhtä selkeää hetkeä, se sisäinen motivaatio on kasvanut hiljalleen mutta myös ollut aina. Pienenä muistan hetkiä jolloin vaikutuin erityisesti, kuten Lordi Euroviisuissa, Anna Abreu Idolsissa, tai Tupac Shakurin dokkari tv:ssä. Se rohkeus ihastutti.”

Musiikillinen esikuvasi?

”Pop- ja hiphop-kulttuuri on mulle esikuva. Jokainen artisti ja tekijä, joka uskoo täysillä omaan taiteeseensa ja näyttää esimerkkiä, että voi olla juuri kuten on. Se raivaa tilaa muille tehdä samaa. Eniten olen viettänyt aikaa The Weekndin musan parissa, ihan koko diskografian. Tietäjät huomaavat kyllä vaikutteet, I bet!”

Supervoimasi?

”Yrjänä! Se että olen mä, ei ole toista samanlaista yksilöä. Tuota kun uskaltaa rokkaa, niin ei ole hävittävää. Mutta se vaatii rohkeutta!”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Siihen että se kaveri kertoo mulle tosi henkilökohtaista tarinaa haavoittuvaisella ja tunnelatautuneella äänellä. Vähän kuin paras ystävä avautuisi mulle. Myös se, että se kuulostaa yksinkertaisesti tosi hyvältä. Voisin kuunnella sitä vaikka se yrittäisi myydä mulle jotain uutta sähkösopparia.”

Yrjänä?

”Mun musa on oman elämän ajanjaksojen dokumentointia. Mitä on sydämen päällä, millaisia ihmissuhteita on, hauskanpitoa ystävien kanssa, mikä liikuttaa kehoa. Ennen kaikkea mikä tuntuu hyvältä. Seuraan intuitiota, ja ainoa suunnitelma on improvisointi. Kuunteleminen, oppiminen ja kasvaminen myös!”

Kuva: Lumi Hartikainen

Lisää luettavaa