”Ohjelmassa tulee olemaan läsnä hiphopin peruspilari eli unity” – uusi haastattelusarja lupaa käsitellä Suomen rapskeneä monipuolisesti

Hoppipäät nyökkää alkaa Rähinän Youtube-kanavalla 15.9., muttei keskity pelkkiin rähinäläisiin.

Joona Hauhia

Hoppipäät nyökkää -niminen hiphop-sarja starttaa Rähinän Youtube-kanavalla 15. syyskuuta. Haastatteluohjelman konseptin takana ovat vastaavana tuottajana Rähinä-kippari Elastinen ja Haben ”Nuorehko H” Zecarias, joka tunnetaan jo kuopatun The Format -median perustajana ja podcasteista The Sauce ja Sonnin Taacca. Koska konseptista ei vielä sen suurempia ole julkisuuteen kerrottu, eikä edes ensimmäisen vieraan henkilöllisyyttä paljastettu, pari kiperää kysymystä viimeksi mainitun herran suuntaan.

Kuinka monta jaksoa Hoppipäät nyökkää -ohjelmaa on tehty ja minkälaiset suunnitelmat julkaisun suhteen?

”Ensimmäinen jakso on ainoa purkissa oleva toistaiseksi. Pyritään pitämään setit mahdollisimman fresheinä näin. Uudet jaksot tiputellaan joka toinen viikko, eli toinen jakso tulee 29. syyskuuta. Jaksoja on rajattu määrä per kausi eli ei ole tulossa nonstoppina.”

”Kulttuuri ja luominen kiinnostelee isosti eli erilaisia ideoita on paljon. Nyt kuitenkin lähdetään siitä, et tehdään tämä Hoppipäät nyökkää rauhassa ja huolella. Mietitään mahdollisia jatkosuunnitelmia kun niiden kelaaminen on ajankohtaista.”

Avaa hieman Elastisen ja sinun rooleja tässä kokonaisuudessa?

”Ela on tässä vastaavana tuottajana. Tuo rooli meinaa tyypillisesti projektin rahottamista, mutta tässä tapauksessa homeboy on sen lisäksi myös ideoinut ja kehitellyt tätä mun kanssa paljon sekä jeesannut käytännön jutuissakin. Tän ohjelman härkäinen tunnusmusa on myös Elan käsialaa. Se on todella siisti fakta, koska onhan hän aina ollut yksi Suomen parhaista rap-tuottajistakin!”

”Mä toimin juontajana, tuottajana sekä ohjaajana (yhdessä Nicklas-duon ja apulaisohjaaja Heini Susannen kanssa). Shoutouts koko meidän loistavalle tiimille muutenkin. On uskomatonta, miten kokonaisuus on rakentunut näin hienosti ja orgaanisesti tähän pisteeseen siitä, kun alettiin jubaamaan ideasta Kimmon kanssa noin puoli vuotta sitten.”

Ekaa vierasta arvuutellaan Rähinän Instagramissa, joten tulevia artisteja tuskin voit vielä paljastaa. Kerro kuitenkin jotain vihjeitä ja linjauksia vieraista!

”Vaikka vieraina tulee totta kai olemaan myös Rähinän artisteja, ei ohjelman idea missään nimessä ole toimia vain Rähinälle omistettuna promoväylänä. Ohjelmassa juurikin halutaan tarjota Rähinän iso, 150 000 seuraajan Youtube-alusta koko Suomen rap-geimin käyttöön. Tässä tulee siis olemaan varsin monipuolinen kattaus mielenkiintoisia ja omanlaisen vaikutuksensa Suomen hiphop-kulttuuriin tehneitä mc:itä pioneereista aivan junnuihin.”

”Mulla on tässä tällainen ajava kela taustalla: Moni ei miellä trap-, drill- tai afrovaikutteilla tehtyä räppiä osaksi hiphop-kulttuuria, vaikka selkeä fakta on, että hiphopin sukupuuhun kuuluu kaikki musa missä räpätään. On hienoa, miten erilaisia alagenrejä räppiin on syntynyt, mutta haarautumisen varjopuolena on, että hiphop-yhteisön meininki tuntuu kadonneen. Se taas oli mulle itselleni tosi tärkeä juttu kasvaessani. Väsyneen old school vastaan new school -asettelun sijaan tässä ohjelmassa tulee olemaan läsnä hiphopin peruspilari eli unity. Tulette näkemään kaikenlaisia soundeja tekeviä räppäreitä ja läpileikkauksen siitä minkälaisia hoppipäitä Suomessa nyökkäilee nykyään.”

Saatetekstissä luvataan ”syväluotaavia haastatteluja” ja ”spontaania menoa”. Avaa näitä hieman.

”Syväluotaavalla meinataan tässä varsinkin sitä esi- ja jälkityön määrää, mikä tehään jokaiseen jaksoon niin ilman vierasta kuin vieraan kanssa. Jokaisen vieraan tarinaan keskitytään itse haastistilanteissa aivan kaikessa rauhassa. Mä uskon sekä studiossa että vieraan tarinalle tärkeissä paikoissa hengatessa käytävien mahdollisimman rentojen ja avointen keskustelujen tuovan vieraasta esiin sellasia puolia, mitä nähdään harvoin julkisuudessa. Tässä on pari muutakin siistiä elementtiä, joiden uskon syventävän kokonaisuutta.”

”Spontaanilla menolla taas viitataan ennen kaikkea siihen, että vaikka mä suunnittelenkin jaksojen kulun olennaisimmilta osin, jätän niihin paljon varaa tajunnanvirralle, kevyelle perseilylle ja täysin puskista tapahtuville jutuille niin studiossa kun ulkopuolellakin. Vieraat on kukin tavallaan varsin heittäytymiskykysiä, eli niihin big truss!”