“Olemme lahjoneet biisiaiheiksi joutuneet kaverit hiljaiseksi” – haastattelussa Vanilla

28.04.2016

Vanilla pölähti “punavihreään kuplaan” syksyllä 2014 julkaistuaan omakustanteisen Kallio-musiikkivideon. Videolla täynnä elämää olevat nuoret naiset ajelevat maaseudulta Helsingin 11. kaupunginosaan. Kauniit ihmiset juoksentelevat täydellisenä kesäpäivänä. Juhlitaan, tanssitaan ja päihdytään niin skumpasta kuin naurusta.

“Gentrifikaatio täydellisesti tiivistettynä”, kirjoittavat pahat kielet Youtubessa. Laulun naivistiset sanoitukset maalaavat kuvan kiiltokuvamaisesta keitaasta, jossa juhlitaan aamusta aamuun, ja painotetaan, että kyseessä on vain välivaihe elämässä. Ei siis ihme, että mainitun kaltaista kommentointia on tullut.

Kenties juuri siksi pirteä poprallatus päätyi usealle guilty pleasure -soittolistalle, mutta toki löysi myös Vanillan väriä rehdisti tunnustavia korvapareja. Yksi tällainen oli Kari Hynninen, joka kiinnitti Miinan ja Kirsikan muodostaman duon levy-yhtiölleen Suomen Musiikille.

Vanillan debyyttialbumi Inkkarilapset ilmestyy huomenna 29. huhtikuuta. Onko Kallio edelleen yhtä ihana ja ajankohtainen kuin puolitoista vuotta sitten?

“Kesäyöt Kalliossa ovat parasta mitä tiedämme, se on vähän niinkuin yhdistäisi lapsuusajan leikkipihat ja hyvät juhlat. Joka nurkan takana on uusia mahtavia tyyppejä joihin voi tutustua. Pahinta on leipäjonot ja tunne siitä että kaikkia ei ole mahdollista auttaa. Kallio-biisimme ylistää nuoruuden välivaihetta, jossa lapsista ja stabiilista elämästä ei ole vielä tietoakaan”, kaksikko kommentoi.

Saitte levydiilin mainitun sinkun jälkeen. Tuliko se yllärinä?

“Levytyssopimus oli odotettu ja toivottu käänne. Teimme suuren työn opiskeluiden ohella, jotta saisimme tämän mahdollisuuden käymään toteen. Esimerkiksi omakustannevideolle keräsimme kaikki kaverimme juoksemaan Vaasankadulle ja näyttelemään kohtauksissa. Muonittaaksemme heidät leivoimme kaksiossamme viikon pizzaa!”

Kallion lisäksi muutkin sanoitukset käsittelevät aika arkisista nuorten naisten tilanteita. Kuinka tietoinen valinta tämä on?

“Mielestämme parhaat ja aidot jutut kumpuavat arjesta. Esimerkiksi Sanna- ja Varattu mies-kappaleidemme takana ovat aidot vihan tunteet ja kokemukset torjutuksi tulemisesta. Meille on ollut luontevaa purkaa musiikin kautta kokemusmaailmaamme ja tuoda esiin epäkohtia ja kipeitäkin ongelmia. Jaettuna asiat helpottuvat ja saavat eri mittasuhteet. Kyllä, tämä on tietoinen valinta.”

Onko kaveripiirissänne oltu huolissaan, että jonkun toilailut päätyisivät biisin aiheeksi?

“Kyllä on. Toistaiseksi olemme lahjoneet biisiaiheiksi joutuneet kaverit hiljaiseksi ja välttyneet näin suurimmilta kissa- ja koiratappeluilta. Mehukkaat kommellukset ansaitsevat päästä biisiksi.”

Luin, että ensimmäiset biisinne käsittelivät epäonnistuneita miessuhteita ja olivat nimetty miesten mukaan – luuletteko että tällainen saattaa pelottaa ihmisiä lähestymästä teitä?

“Tässä lienee syy sinkkuuteen”, Kirsikka naurahtaa lähes tuolilta tipahtaen. ”Voi olla että täytyy jossain vaiheessa alkaa laimentaa tekstejä, ettei vain käy niin että ihmiset kaikkoavat luotamme.”

Olette ystäviä, kämppiksiä ja bänditovereita. Miten kaksi ihmistä voi tulla näin tiivisti toimeen keskenään?

“Olemme sielunsiskoja, joten ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla. Täydennämme toisiamme ja olemme tottuneet tiiviiseen yhteistyöhön. Jos kaipaamme taukoa toisistamme, niin Miina lähtee juoksulenkille ja Kirsikka alkaa kirjoittaa artikkeleita ihmiskohtaloista ja maailmantuskasta.”

Debyyttilevy ilmestyy huomenna, mitkä fiilikset?

“Huikeat fiilikset! Fyysinen levy ei ole tänä päivänä itsestäänselvyys ja olemme siitä kovin onnellisia. Tuntuu vähän siltä kuin meille olisi syntymässä vauva.”

Mitä odotatte levyn ilmestymisen jälkeen uraltanne?

“Suurempia keikkoja ja isompia yleisöjä. Vanillan vakiintumista Suomen popmusiikin kartalle. Keikkapaikkojen siirtymistä kehäkolmosen ulkopuolelle. Lisää uusia biisejä ja yhteistyökuvioita.”

Mitä fanien ja muiden uteliaiden sopii odottaa keikoilta?

“Energisen tehokaksikon mukaansatempaavaa menoa, saippuakuplia ja nyrkkeilyhanskoja. Meidän keikoilla kaikki osallistuu meiningin syntymiseen. Toki sinne voi tulla myös vain seurailemaan kauempaakin ja fiilistelemään musiikkia.”

Vanillan Inkkarilapset ilmestyy 29.4.2016. Seuraava keikka on Sture 21:ssä Helsingissä 18.5.

Lisää luettavaa