”Olivatko järjestäjät edes ajatelleet sukupuolijakauman monotonisuutta?” Helsingissä erilaiset festivaalit tällä viikolla

Minifesti tulee pian, oletko valmis?

19.12.2016

Hulda Huima julkaisi Facebook-sivuillaan kuukausi sitten kirjoituksen naisten asemasta nykyisessä suomalaisessa musiikki- ja keikkaympäristössä. Kerroimme asiasta täällä.

21.-22. joulukuuta Helsingin Siltasessa järjestetään minifestivaali, joka on Hulda Huiman mukaan järjestetty ”ajatellen sukupuolijakaumaa” sekä ”myös laatikon seinät auki”.

Esiintyjälistan löydät alta. Esintyjälistan alta löydät myös tapahtumakuvauksen, joka avaa hieman sitä, mistä tapahtumassa on kyse.

Tapahtuman Facebook-sivulle pääset tästä.

21.12.
Entiset rakastajat
Mummin kullat
Vittujengi

22.12.
Fate vs. Free Willy
Raivoraittius

”Viime kesänä kyllästyin. Olin saanut jatkuvasti kutsuja keikkailtoihin, joissa jokaisen bändin jokainen jäsen oli mies. Näitä kutsuja saadessani mietin usein olivatko järjestäjät edes ajatelleet sukupuolijakauman monotonisuutta. Mietin myös, että jos näin on, niin se on käsittämätöntä, sillä tässä maassa on paljon loistavia bändejä, joissa myös muut sukupuolet ovat edustettuina. Päätin alkaa seurata tilannetta aktiivisemmin ja myös kysymään järjestäjiltä suoraan asiasta aina tilaisuuden tullen. Vastaukset vahvistivat käsitystäni, että asiaa ei mietitä aktiivisesti keikkoja järkättäessä, mutta myös sitä, että usein keikkoja järjestetään oman piirin sisällä (en tunne naismuusikoita oli myös vastauksissa). Mielestäni haluttomuus ajatella oman piirin ulkopuolelle on erittäin ongelmallista, sillä se tukee vallalla olevia hegemonioita, aiheuttaa skeneytymistä ja ulkopuolisuuden tunnetta.

Esikuvien merkitystä ei tässäkään asiassa voida ohittaa. Jos esiintymislavoille nousee vain miehiä, se vain vahvistaa tätä olemassa olevaa miehistä musiikkimaailmaa, sellaista, jossa muut sukupuolet ovat kuriositeetti.

Me tarvitsemme monipuolisuutta myös musiikkimaailmaan! Perustetaan bändejä, joissa soittaa eri sukupuolten edustajia. Järkätään iltoja, joissa esiintyy eri sukupuolten edustajia. Kannustetaan kaikkia toteuttamaan itseään, niin, että monipuolisuudesta tulee uusi normi.

Minifesti on aloite. Se on myös seuraus. Se tapahtuu, koska en halunnut enää valittaa vain kavereille vaan päätin valittaa siitä julkisesti.

Minifesti on järjestetty ajatellen sukupuolijakaumaa. Se on järjestetty myös laatikon seinät auki.

Tavoitteena maailma, jossa kaikki rokkaavat, sukupuolesta, etnisestä taustasta tai iästä huolimatta.

Tavoitteena maailma, jossa kaikilla samanlaiset mahdollisuudet toteuttaa itseään.

Tavoitteena maailma, jossa kaikkia yhtälailla kannustetaan toteuttamaan itseään.

Tavoitteena tasa-arvoinen maailma.”

Lisää luettavaa