Paula Vesalan viesti päättäjille: ”Vaadimme että ette tuhoa suomalaista taidetta ja kulttuuria enää yhtään enempää”

Vesala ihmettelee hallituksen toimia.

Vesala Tavastia 02.09.2016
Anu Leppäharju

Tänään vietetään suomalaisen taiteen päivää. Paula Vesala ottaa kantaa maassamme vallitsevaan kulttuurialan tilanteeseen sosiaalisessa mediassa Instagram-sivullaan. Vesala kertoo kotimaisen esittävän taiteen olevan ”ennennäkemättömässä kriisissä, epätoivon ja epäuskon tilassa jonka on aiheuttanut maan hallitus”.

Kirjoituksessaan Vesala ihmettelee, miten kulttuuritapahtumiin kuten elokuvateattereihin, oopperaan, teatteriin, tanssiesitykseen, sirkukseen ja muihin vastaaviin vaaditaan yleisöön yhä kahden metrin turvaväli. Vesalan mukaan vaatimukselle ei ole kuitenkaan lainsäädännöllistä pohjaa.

”Jo 17 kuukauden ajan suomalainen taide ja kulttuuri on odottanut ennakoivia päätöksiä, tukia jotka kohdennettaisiin oikein, jotain muuta kuin tyhjiä sanoja. Tapahtuma-ala ehdotti koronapassia jo huhtikuussa. Valmistelu aloitettiin vasta hiljattain”, Vesala sanoo ja jatkaa:

”200 000 kulttuuri- ja tapahtuma-alan työntekijää eivät saa olla poliittisen teatterin uhreja, jossa alan ehdotuksia ei kuunnella. Heidän täytyy saada harjoittaa elinkeinoaan, se on heidän laillinen oikeutensa. Kesän aikana on levitelty kesätapahtumia demonisoivia kuvia festareilta – siellä se pahan alku ja muka on. Kuitenkin esim. Taysin julkaisemien tutkimustulosten mukaan kesätapahtumissa altistuneiden osuus oli prosentuaalisesti pieni.”

Vesala ihmettelee, miten festivaalit ja kesätapahtumat etenkin kulttuurin saralla on demonisoitu, samaan aikaan kun kymmenet tuhannet ihmiset olivat Kaivopuistossa katsomassa lentonäytöstä (kerroimme lentonäytöksen aiheuttamista ongelmista viime viikolla täällä).

”Syksyn näytökset pitäisi myydä nyt. Montako ihmistä teatteriesitykseen saa nyt ottaa? Emme tiedä vieläkään.
Elokuvissa, teatterissa, oopperassa istutaan usein omalla merkityllä paikalla maskit päässä, ja henkilökunnan ohjeita noudatetaan hyvin kuuliaisesti. Nämä eivät ole koronan riskipaikkoja”, Vesala sanoo ja jatkaa:

”Päättäjät, twiittailette innoissanne kun suomalainen ohjaaja menestyy Cannesissa. Samalla pidätte edelleen elokuvateatterit käytännössä kiinni, ja leikkaatte suomalaisen elokuvan tukea. Vaadimme että ette tuhoa suomalaista taidetta ja kulttuuria enää yhtään enempää. Tekoja. Nyt.”

Katso postaus alta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Paula Vesala (@vesalaofficial) jakama julkaisu