Perttu Häkkisen säätiö on jakanut Vuoden valonkantaja -tunnustuksen kolmatta kertaa. Tänä vuonna Vuoden valonkantajaksi on valittu Hanna Räty.
”Keskuudessamme vaikuttaa joukko ihmisiä, jotka tekevät työtä alakulttuureiden eteen, mutta saavat harvoin kiitosta panoksestaan”, säätiön perustelu kuuluu.
”Yksi tällainen harmaa eminenssi on toimittaja-tuottaja-alakulttuurivaikuttaja Hanna Räty, joka on Castreninkadulla sijaitsevan Alakulttuurikeskus Loukon primus motor.”
Räty on tehnyt Loukossa työtä tasa-arvoisemman ja turvallisemman kulttuurin hyväksi, ja seuraaviakin askeleita on suunniteltu. Räty kertoo, että Helsingin Kalliossa sijaitseva Loukko hakee parhaillaan rahoitusta, jotta toimintaa voisi laajentaa myös keikka- ja esityskäyttöön.
”Loukon piti aluen alkaenkin olla nimenomaan esityspaikka marginaalitaiteelle, alakulttuureille ja vähemmistöihin kuuluvien tuottamalle toiminnalle, ja siihen on aina liittynyt vahvasti ajatus omasta keikka- ja esitystilasta”, Räty sanoo.
Räty kertoo, että suurella osalla Loukon työryhmää on tausta nimenomaan diy-keikkojen, -festarien ja -kiertueiden järjestämisestä sekä bändeissä soittamisesta. Loukko keräsi rahoitusta 2017–2018, muttei onnistunut saamaan tarpeeksi, jotta iso ja esteetön keikkatilaa olisi järjestynyt.
”Päädyttiin siksi avaamaan edes osa suunnitellusta toiminnasta nykyisiin tiloihin vuonna 2019. Ajatuksena tässä oli demonstroida suunniteltua toimintaa pienimuotoisemmin ja sitä kautta todentaa tämän toiminnan tärkeys ja tarve. Mun nähdäkseni tämä tarve on nyt todistettu, ja me halutaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen eli takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan.”
Turvalliselle keikkatilalle on tarve, viimeistään #punkstoo on sen osoittanut. Hanna Räty kirjoitti musiikkipiirien epäkohdista kertovan artikkelin vuonna 2018 ja otsikoi sen: #punkstoo. Tuolloin aika ei ollut vielä kypsä valtakunnalliseen keskusteluun.
”Punkstoo on ravistellut monen meidän elämää pahemman kerran. Se on nostanut koko skenen tietoisuuteen sen, mitä häirintää kokeneet on tienneet ja yrittäneet kertoa tahoillaan jo todella pitkään”, Räty sanoo.
”Tämäkään skene ei ole lähelläkään kaikille turvallista, ja me todella tarvitaan keikkapaikka, joka pystyy sitoutumaan siihen turvallisuuden kehittämiseen. Ikävä kyllä myös työryhmän sisällä on tullut esiin tapahtunutta häirintää, ja tällaisen käsittelyssä on meilläkin vielä kollektiivina paljon opittavaa. Tämä työ on meillä kuitenkin jo aloitettu ja sitä on edistetty vuosia – uskallan siis sanoa, että meillä on aiheesta poikkeuksellisen laaja käsitys ja osaaminen, joka kehittyy koko ajan.”
Perttu Häkkisen säätiö kertoo arvostavansa rohkeutta, jolla Räty on tuonut esiin epäkohtia, joiden korjaaminen on lopulta meidän kaikkien vastuulla.
Tutustu Loukon toimintaan esimerkiksi sen Facebook-sivuilla.