”Pienet aivopähkinät tekevät hip hopista kaikkein mieluisimman genren” – haastattelussa Rekamin levymerkille kiinnitetty Sigfrid

Sigfridin debyyttisingle kommentoi ilkikurisesti huumorintajuttomuutta.

23.03.2024

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin kiinnostavia ja potentiaalisia nimiä. Haastattelussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten ja miksi hän valitsi artistin polun. Edellisessä osassa oli Sonja Selene, ja sen löydät täältä.

Ensimmäisen singlensä perjantaina 15. maaliskuuta julkaissut Sigfrid on Rekamin luotsaaman Pihlderbergin uusi kiinnitys. Megamasan tuottama Firman piikkiin -kappale enteilee Sigfridin debyyttialbumia, jota hän on valmistellut kaikessa rauhassa.

Seesteisyys näkyy debyyttibiisissä niin Sigfridin viipyilevässä flow’ssa kuin vapautuneessa asenteessakin. Riimien muoto ja iskulinjojen sisältö kuulostavat viimeisen päälle harkituilta, mutta ne tuodaan singlellä esiin kaikkea muu kuin totisesti.

”Olen itse joissakin tilanteissa hyvin taipuvainen tosikkouteen sekä synkistelyyn”, Sigfrid kertoo tiedotteessa. ”Koen, että kaiken tämän jatkuvan informaatiotulvan keskellä on hyvä heijastella omia perspektiivejä ja sitä mikä on itselle oikeasti tärkeää elämässä. Joskus on vain hyvä ottaa iisisti. Halusin myös kokeilla pystyisinkö tekemään humoristisen, mutta samalla myös linjoiltaan uskottavan kappaleen.”

Alla oleva musiikkivideo on Santeri Nikkisen tekemä.

Mikä soi napeissa just nyt?

”Täytyy myöntää, etten ole viime aikoina juuri kuunnellut musiikkia, vaan lähinnä Jari Sarasvuo podcastia. Kuitenkin yksi kappale on ollut poikkeus sääntöön ja luureissa on soinut Jarin lisäksi Aren Omat-kappale Kaiken teoria -levyltä. Se on 100 % hitti.”

”Moni kuitenkin tekee mielenkiintoista musiikkia ja seurailen aktiivisesti mitä julkaisuja kentällä tehdään. Pakko sanoa, että kaikista kiinnostavimmat tekijät ovat Tunkkaset sekä M.A. Erityisesti M.A:n tulevaa projektia odotan innolla. Vaikka soundillisesti näillä tekijöillä ei ole juurikaan yhteistä, ovat he omalla tekemisellään saaneet aikaiseksi jotain sellaista, mitä ei ole Suomessa aikaisemmin kuultu.”

Mist sä tuut?

”Olen Sigfrid, tunnetaan myös niin sanotusti kivana tyttönä Espoosta. Nyttemmin viime vuosina keski-suomalaistunut ja vaikutan Suomen rap-kapiteelissa Jyväskylässä. Olen kulttuurientusiasti ja kirjoittelen biisejä sekä soittelen levyjä.”

”Vuodesta 2021 eteenpäin olen ollut koekaniinina ensin Alkio-opiston hip hop -elementit -linjalla ja sen jälkeen nyt Gradia Jyväskylän konservatoriolla hip hop instrumenttinani. Vuoden Alkiolla opiskelun jälkeen hip hop – elementit -linjan silloinen johtaja Pyry Jaala eli Are soitti demojani ystävälleen Lauri Pihlmanille, joka värväsi minut kesällä 2022 Pihlderbergille. Tässä sitä nyt ollaan!”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.

”Vuosien mittaan minulla on ollut monia niin kutsuttuja ahaa-elämyksiä, jotka ovat toinen toisensa jälkeen kirkastaneet haavettani muusikkoudesta. Kliseisesti olen lapsesta asti halunnut olla laulaja, mutta sekin muovautui vielä uudestaan rap-musiikin tullessa elämääni. Suurin merkittävä oivallus oli kuitenkin puolen vuoden kalatehdaskomennuksen jälkeen, kun tajusin, että raha tai muu mammona ei tee minua onnelliseksi. Olin raskaasta työstä väsynyt, enkä juuri jaksanut tehdä töiden ohessa muuta. Samaan aikaan huomasin haun Alkio-opiston hip hop -elementit -linjalle, hain mukaan ja loppu onkin historiaa.”

Sigfrid kiinnitettiin Pihlderbergille sen jälkeen kun Are soitti Rekamille Sigfridin demoja. Kuva: Santeri Nikkinen

Musiikillinen esikuvasi?

”Yksi kaikkien aikojen tärkeimmistä musiikillisista esikuvistani on J. Karjalainen. Olen pitkään ollut hyvin intohimoisesti rakastunut hänen tapaansa kirjoittaa kappaleita. Olen ihmetellyt kuinka hän vuosi toisensa jälkeen löytää juuri ne oikeat sanat kertomaan tarinaa, pilaamatta sitä liiallisella tai liian vähäisellä kuvailulla. Hän on myös artistina kiinnostava. Hän on tehnyt paljon erityyppistä musiikkia ja monessa eri kokoonpanossa. Toivon, että osaisin joskus olla edes hippusen yhtä hyvä kertomaan tarinoita kuin hän.”

Supervoimasi?

”Supervoimani olisi varmaankin työmoraali. Odotan itseltäni aika paljon (välillä vähän liikaakin), ja sen ansiosta kehitystä on tapahtunut paljon viime vuosina. Olen halunnut opetella uusia työkaluja ja poistua mukavuusalueelta. On ollut tärkeää, ettei heti alkuun jumita itseään johonkin tiettyyn boksiin ja tee siitä lopulta vankilaa itselleen. Pienet haasteet ja aivopähkinät tekevät juuri siksi tästä genrestä tällä hetkellä kaikkein mieluisimman.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?

”Rakastuisin varmaankin yleiseen soundiin, kielikuviin ja iskulinjoihin. Tulevan levyn kappaleet ovat itsenäisiä sekä suvereeneja. Luulen, että musiikkini maistuu niille, jotka tykkäävät tiputtelusta ja lyriikasta. Toisaalta kappaleet sopivat myös jopa niille, jotka tykkäävät sensuellimmista ja tarinankerronnallisemmista kappaleista, sillä niitäkin on luvassa.”

Sigfrid?

”Musiikkini on eräänlainen mielikuvamatka, kappaleissa on panostettu tarinallisuuteen. Levylle on tulossa kasa erilaisia biisejä, jotka sopivat herkästä ja aistikkaasta tykkääville, mutta ovat myös genrelle ominaisia tiputtelubiisejä.”

”Minua inspiroi ympärillä olevat ihmiset, kokemukset, reissut ja hauskat tilanteet. Artistina minulle on tärkeintä kappaleiden laatu. Koen myös tärkeäksi heijastella kappaleita ja olla rehellinen niiden laadusta ennen kaikkea itselleni. Jos huomaan, että olen hätiköinyt, eikä teksti ole sittenkään niin hyvää, otan biisin takaisin kirjoituspöydälle. Pyrin ennen kaikkea tekemään niin hyvää jälkeä kuin sillä hetkellä irtoaa.”

Lisää luettavaa