Provinssirockin uusi festivaalijohtaja kertoo, mitä hän aikoo festarille tehdä ja millainen on hänen unelmakeikkansa

Haloo Helsinki Provinssirockissa kesällä 2014
Julius Töyrylä

Rumba uutisoi eilen, miten Provinssirockin festivaalijohtajaksi on nimetty Sami Rumpunen. Uutisen nimityksestä voit lukea täältä.

Otimme puhelimen käteen ja soitimme Samille tiedustellaksemme, miten Provinssirock hänen valtakaudellaan muuttuu.

Millainen mies on Sami Rumpunen? Millaista musiikkia itse kuuntelet, ja vaikuttaako se kenties Provinssirockin ensi vuoden esiintyjiin?

”Genrekeskustelu on minulle täysin epäolennaista. Kuuntelen hyvää musiikkia. Musiikin pitää herättää tunteita, on se sitten mistä genrestä hyvänsä. Toivon, että se näkyy myös Provinssirockin ohjelmistossa ensi vuonna. Kaikki hyvät yleisfestivaalit ovat musiikillisia runsaudensarvia. Niin mekin haluamme olla.”

Millaiseksi olet Provinssirockin kaavaillut? Miksi juuri sinun visiosi Provinssirockin tulevaisuudesta katsottiin sellaiseksi, että sinut palkattiin luotsaamaan Provinssirockia?

”Tuota pitäisi kysyä niiltä ihmisiltä, jotka minut tehtävään palkkasivat! Minulle Provinssirock on aito ja alkuperäinen festivaaliseikkailu, jonka tuomme 2010-luvulle. Toki tämä johtuu osaltaan myös siitä, että olen kasvanut festivaalien kupeessa ja sieltä aloittanut festivaalikävijän urani.”

Millaista on järjestää festivaaleja 2010-luvulla? Millaisia hyviä ja huonoja puolia ajassa on verrattuna menneisiin vuosikymmeniin?

”Tarjontaa on tänä päivänä paljon, paljon enemmän kuin ennen. Eikä tämä rajoitu pelkästään festivaalitarjontaan, vaan musiikkiin ylipäänsä. Kuluttajan kannaltahan tuo on mahtava asia. Festivaalijärjestäjille se tuo kuitenkin haasteita. Lisääntynyt tarjonta tarkoittaa lisääntynyttä kilpailua. Mukaan tulee kansainvälisiä toimijoita ja verkostoja, ja festivaalijärjestäjän pitää usein olla oikeassa paikassa, oikeassa asemassa ja oikeaan aikaan, jotta saa tarpeeksi kiinnostavan sisällön festivaaleilleen.

Ihmiset osaavat vaatia nykyään festivaaleiltaan huomattavasti enemmän. Enää ei riitä se, että kojusta saa makkaraperunoita ja bändi soittaa lavalla. Festivaalit ovat nykyään kokonaiselämys, eivät pelkkää musiikkia. Tämä aiheuttaa festivaaleille paineita, mutta samalla se on inspiroivaa.”

Kuka esiintyisi ensi vuonna Provinssirockin päälavalla, jos saisit itse päättää?

”Pitääkö sen olla päälava? Unelmakeikkani olisi Tom Waits sellaisessa kallioon louhitussa luolassa. Keikan jälkeen kallio muurattaisiin umpeen, ja Waitsin keikka olisi sen myötä ainutlaatuinen kokemus, eikä keikkapaikalle voisi enää edes palata.”