Räppäri sai vankilatuomion sanomisistaan – linnoittautui tukijoukkojensa kanssa, ei aio antautua

Pablo Hasel tuomittiin kappaleidensa sanoituksista ja kirjoittamistaan twiiteistä.

AOP

Ilmaisunvapaus taiteessa ei ole itsestäänselvyys.

Espanjalaisräppäri Pablo Hasel tuomittiin yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen kappaleidensa sanoituksista ja kirjoittamistaan twiiteistä. Tuomioistuimen mukaan Hasel syyllistyi ”hyökkäykseen monarkiaa vastaan” ja ”terrorismin ylistämiseen”.

Hasel on muun muassa verrannut Espanjan kuninkaallisia mafiaan, väittänyt poliisin tappavan maahanmuuttajia ja ilmaissut tukensa Baskimaan itsenäisyyttä aseellisesti ajaneelle ETA-järjestölle.

Haselille annettiin perjantai-iltaan asti aikaa antautua. Alun perin Hasel ilmoitti, ettei aio antautua vaan odottelee poliisin ”kidnappausta” kotonaan. Tänään tarina sai käänteen, kun Hasel linnoittautui Lleidan yliopiston tiloihin noin kahdenkymmenen henkilön tukijoukkonsa kanssa.

”Heidän täytyy murtautua tänne, jos aikovat pidättää minut ja viedä vankilaan”, Hasel sanoi.

Espanjan kaduilla on osoitettu mieltä Haselin puolesta. Hän on saanut tukea myös tunnetuilta espanjalaisilta, kuten ohjaaja Pedro Almodovarilta ja näyttelijä Javier Bardemilta. Espanjassa asuva suomalainen kuvataiteilija Riiko Sakkinen on niin ikään ilmaissut tukensa Haselille.

”Ensin ne tulivat hakemaan räppärit, enkä puhunut mitään, koska en ollut räppäri”, Sakkinen kirjoittaa Martin Niemöllerin runoa mukaillen. Sakkinen teki viime viikolla Haselin tapausta kommentoivan taideteoksen.

Hasel itse sanoi, että hänen tuomionsa johtuu solidaarisuuden puutteesta: liian harva uskaltaa nousta vastaan, vaikka enemmistön ilmaisunvapaus on uhattuna.

Tapauksen julkisuus on saanut sananvapausasiat tapetille. Espanjan hallitus lupasi viime viikolla, että taiteellisessa ja kulttuurillisessa kontekstissa esitetyistä ”loukkauksista” uskontoja ja kuninkaallisia kohtaan ja muusta ”vihapuheesta” annettuja tuomioita lievennetään. Hallituksen edustajan mukaan tarkoituksena on luoda turvallisempi ympäristö ilmaisunvapaudelle.

Haselin tuomioon nämä lupaukset eivät ainakaan toistaiseksi vaikuta. Hasel suhtautuu lupauksiin kyynisesti.

”Nämä ovat samanlaisia tyhjiä lupauksia kuin monesti aiemminkin. Niiden ainoa tarkoitus on tukahduttaa solidaarisuus”, Hasel twiittasi.

Hasel ei ole yksittäistapaus: Valtonyc tuomittiin kappaleidensa takia yli kolmen vuoden vankeusrangaistukseen vuonna 2018. Valtonyc on maanpaossa Belgiassa. Belgia ei ole taipunut Espanjan vaatimuksiin palauttaa räppäri.