Flea tunnusti RHCP:n feikanneen kohuesiintymisensä – Myös Axl Rosen oli pakko sekaantua soppaan

05.02.2014

Flea tunnusti RHCP:n feikanneen.

Teksti: Jarkko Fräntilä, kuva: Clara Balzary

Red Hot Chili Peppers soitti playbackina Super Bowl -tapahtuman puoliajalla, yhtyeen basisti Flea on tunnustanut avoimessa kirjeessään bändin kotisivuilla.

Peppers-esitys on nostattanut kysymyksiä fanien keskuudessa siitä, soittiko yhtye livenä vai oliko koko homma silkkaa teatteria ja playbackia. Kirjeessään Flea tunnusti, että yhtye päätti feikata soittonsa käytännön syistä, ja ainoastaan Anthony Kiediksen laulu oli aitoa.

”Kun meitä pyydettiin soittamaan puoliajalla Give It Away Bruno Marsin kanssa meille kerrottiin suoraan kuinka laulu tulisi livenä, mutta soittimet nauhoitettaisiin etukäteen. Ymmärrän hyvin NFL:n (tapahtuman järjestäneen jenkkifutisliigan) päätöksen. Puoliajalla ei ollut kuin muutama minuutti aikaa pystyttää esiintymislava, ja monet asiat olisivat voineet mennä pieleen niin, että soundi olisi ollut surkea niin stadionilla kuin televisiossakin.”

Flea kertoi kirjeessään, kuinka RHCP ei yleensä suostu soittamaan playbackina. Flean mukaan he keskustelivat asiasta pitkään ja päättivät lopulta tyytyä playbackiin, sillä koko bändi diggailee jenkkifutiksesta. Hän myös sanoo kuinka yhtye olisi voinut feikata soittavansa livenä kytkemällä soittimensa kiinni aidon oloisesti, mutta he päättivät esiintyä rehdisti playbackina sen kummemmin asiaa piilottelematta.

Forbes uutisoi viime vuonna, ettei puoliajalla esiintyville bändeille tai artisteilla makseta minkäänlaisia palkkioita. Super Bowl on yksi maailman suurimpia televisiotapahtumia, ja vuonna 2012 finaalia seurasi Yhdysvalloissa yli 112,5 miljoonaa katsojaa.

Ennen kuin Flea paljasti asioiden todellisen laidan, Axl Rose intoutui vähemmän tosissaan spekuloimaan sillä, että RHCP:n jäsenten takalistoon oli asennettu anturit, joiden kautta musiikki saatiin kuulumaan kaikelle kansalle.

”Toisaalta taas mikäli he eivät aidosti esiintyneet ja vain Anthony Kiediksen ääni tuli livenä, niin tuolla esityksellä oli kaikkien aikojen suurin karaoke-yleisö.”

Ah, Axl. Kuinka olemmekaan sinua kaivanneet.

Lisää luettavaa