Sanna Marin kertoi kaikkien leikkausten peruuntuvan

Hallitus ilmoitti alkuviikosta leikkaavansa kulttuurin ja taiteen rahoituksesta yli 18 miljoonaa euroa.

AOP

Kulttuurialalla kuohahti alkuviikosta, kun tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen piti tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa hän ilmoitti ensi vuodelle suunnitelluista kulttuurialan toimijoihin kohdistuvista yli 18 miljoonan euron leikkauksista. Jos uutinen ei jo itsessään ollut lievästi sanottuna lannistava, se näyttäytyi erityisen irvokkaana siihen nähden, että vain kaksi päivää aikaisemmin pääministeri Sanna Marinin virka-asunnolla Kesärannassa oli viinin ja yhteislaulun voimin keskusteltu kulttuurialan tulevaisuudennäkymistä tunnettujen suomalaisten artistien, kuten Sannin, Abreun ja Pete Parkkosen kanssa. Muun muassa Rumban päätoimittaja Jukka Hätinen kommentoi asiaa täällä.

Julkiseen kiistaan saatiin kuitenkin eilen rohkaiseva käänne, kun Marin kertoi perjantai-illan tiedotustilaisuudessa hallituksen sittenkin korvaavan tuet sataprosenttisesti kaikille Veikkauksen edunsaajille. Päätös ei niin ollen koske pelkästään kulttuurialaa, vaan myös tieteen, nuorisotyön, urheilun ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen varalle suunniteltujen leikkausten perumista.

Muun muassa Iltalehti uutisoi asiasta eilen, ja kysyi Marinilta mistä johtuen hallitus muutti mieltään. “No, tietenkin me olemme arvioineet päätöksiämme uuden tiedon valossa, ja esimerkiksi se jyvitys, mikä eri hallinnonaloilla on tehty tai on tekeillä, on osoittanut sen, että tämä leikkaus on ollut monille toimijoille kohtuuton, ja sen vuoksi hallitus ja viisikko on halunnut korjata omia aiempia päätöksiään. Mielestäni (se) on viisautta”, kuului Marinin vastaus Iltalehdelle.

Yksi ensimmäisistä alkuviikon tyrmistyttäviin uutisiin julkisesti reagoineista henkilöistä oli Manage Me -manageriyhtiön operatiivinen johtaja Tina Jukarainen, jonka Instagram-tililtä löytyy nyt vastaavasti leikkausten perumista kommentoiva teksti. Jukarainen kiittää jokaista leikkauksista meteliä pitänyttä henkilöä ja jakaa kollektiivisen kiitoksen kaikille asiaan reagoineille: “Toivon, että jokainen asiasta postannut on tänään ihan helvetin ylpeä itsestään. On hyvinkin mahdollista, ettei leikkauksia olisi peruttu ilman tämän viikon kohua. Suunnatkaa siis kiitoksenne itsellenne ja kollegoillenne – te saitte upealla ja rohkealla vaikuttamisellanne tämän aikaan.”