Sanoittaja, jonka biisit kaikki tiesivät mutta nimeä ei moni muistanut

Tuukka Hämäläinen katsoo lyriikkablogisarjassaan tällä kertaa menneisyyteen ja kertaa 1. syyskuuta kuolleen Hal Davidin töitä. Uljaasti vuoden verran viikottain ilmestyny lyriikkablogi julkaistaan tästedes kahden viikon välein.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva:

Olen aina tietämättäni pitänyt Hal Davidista (1921–2012). Legendaarinen lyyrikko menehtyi muutama viikko sitten, joten ryhdyin katsastamaan, mitä kaikkea mies ehtikään kirjoittaa. Lista on pitkä ja mahtava, kuten myös Davidin saamien palkintojen ja tunnustusten luettelo. Kaikkiaan Hal David kirjoitti noin 700 sanoitusta, joiden täydellinen luettelo löytyy lyyrikon virallisilta nettisivuilta.

Raindrops keep fallin’ on my head
And just like the guy whose feet are too big for his bed
Nothin’ seems to fit
Those raindrops are fallin’ on my head, they keep fallin’

So I just did me some talkin’ to the sun
And I said I didn’t like the way he got things done
Sleepin’ on the job
Those raindrops are fallin’ on my head, they keep fallin’

Raindrops Keep Falling on My Head
(B. J. Thomas, single, 1969)

Hal David tunnetaan kaikkein parhaiten Burt Bacharachin työparina, joka kirjoitti lyriikat kaikkiin tämän suurimpiin klassikoihin. Yhdessä parivaljakko teki kappaleita muun muassa Dionne Warwickille, Dusty Springfieldille, Tom Jonesille ja The Carpentersille sekä lukuisiin elokuviin.

Esimerkiksi yllä lainattu Raindrops Keep Falling nn My Head on tehty vuoden 1969 elokuvaan Butch Cassidy and the Sundance Kid, mistä kaksikko palkittiinkin Oscar-patsaalla.

Why do birds suddenly appear
Every time you are near?
Just like me, they long to be
Close to you

Why do stars fall down from the sky
Every time you walk by?
Just like me, they long to be
Close to you

They Long to Be Close to You
(Richard Chamberlain, single 1963)

They Long to Be Close to You on hyvä esimerkki Hal Davidin käyttämistä suhteellisen yksinkertaisista ideoista. Mies kirjoitti aikalaisten tapaan lähinnä romanttisia kappaleita, mutta niissä oli aina jokin pieni koukku tai huomiotaherättävä tulokulma. Kukaan ei ehkä nykyään voisi kirjoittaa Davidin tyyliin vaikuttamatta hieman falskilta, mutta aikansa lapsina hänen sanoituksensa ovat merkkiteoksia.

They Long to Be Close to You -kappale tehtiin alunperin Richard Chamberlainille, mutta myöhemmät Dionne Warwickin ja The Carpentersin versiot ovat huomattavasti tunnetumpia (ja ne kirjoitetaan usein käyttämällä sulkuja nimen alkuosassa). Hitiksi muodostui kuitenkin singlen B-puoli Blue Guitar, joka on paljon pateettisempi.

Every note repeats I want you
Night and day, my song will haunt you
Til things are like they were before
And you are in my arms once more

Blue Guitar
(Richard Chamberlain, single 1963)

Ehkäpä tunnetuin Hal Davidin sanoituksista on What the World Needs Now, joka on kaikille tuttu jostakin yhteydestä, olipa se sitten Austin Powers -leffasta tai Jackie DeShannonin alkuperäiseltä sinkulta.

Jotakin kappaleen vetovoimasta kertoo sekin, että omia versioitaan siitä ovat esittäneet yli sata yhtyettä ja artistia, Coldplaysta Mr. Bungleen ja Judy Garlandista Ronan Keatingiin.

What the world needs now,
Is love, sweet love,
It’s the only thing that there’s just too little of.
What the world needs now,
Is love, sweet love,
No, not just for some but for everyone.

Lord, we don’t need another mountain,
There are mountains and hillsides enough to climb,
There are oceans and rivers enough to cross,
Enough to last ’til the end of time.

What the World Needs Now
(Jackie DeShannon, single, 1965)

Hal Davidin lyyrikoiden viehätys selittyy kahdella asialla. Ensinnäkin Burt Bacharachin sävellykset ovat niin valtavan hyviä, että niiden päälle voisi laulaa vaikka kauppalistaa ja lopputulos olisi mielenkiintoinen.

Vakasti puhuen Hal David erottuu nykyperspektiivistä lähinnä simppelillä ilmaisulla, joka ei kuitenkaan ole tyhjänpäiväistä tai tolkuttoman suorapuheista. Hänen teksteissään on jotakin samalla tapaa viatonta kuin John Lennonin Imaginessa – joka sekään ei näyttäytyisi yhtä uskottavana, jos tehtäisiin nykypäivänä.

Songwriters Hall of Fame on palkinnut What the World Needs Now -kappaleen Towering Song -palkinnolla. Samaiseen Hall of Fameen David hyväksyttiin jo vuonna 1972. Sittemmin hän on saanut tolkuttoman määrän palkintoja, joista viimeisimpänä vuonna 2011 mies sai viimeinkin tähtensä Hollywoodin Walk of Famelle.

What’s it all about, Alfie
Is it just for the moment we live?
What’s it all about when you sort it out, Alfie?
Are we meant to take more than we give
Or are we meant to be kind
And if only fools are kind, Alfie
Then I guess it’s wise to be cruel

Alfie
(Cilla Black, single, 1966)

”Lyyrikkona Hal David oli yksinkertainen, tiivistetty ja poettinen”, kuvaili taiteilijoiden ASCAP-järjestön johtaja Paul Williams. ”Hän välitti kokonaisten teosten verran merkityksiä mahdollisimman vähillä sanoilla.” Siinäpä hyvä tiivistys.

Viimeiset Hal Davidin sanoitukset ovat kuitenkin vielä tulossa, sillä David ja Burt Bacharach palasivat yhteen kirjoittamaan biisejä Dionne Warwickin 50-vuotisjuhlalevylle Dionne, Now, joka julkaistaan lokakuussa. Tässä vielä CNN:n juttu aiheesta.

Lisää luettavaa