Sleepy Sleepersin Kari ”Pitkä” Lehtinen on kuollut – Mato Valtonen ja Dave Lindholm muistelevat ystäväänsä

04.03.2014

Sleepy Sleepersin basistina tunnettu Kari ”Pitkä” Lehtinen kuoli eilen nopeasti edenneeseen syöpään. Hän vaikutti suomirockin piireissä peräti viidellä vuosikymmenellä.

Teksti: Anna-Maija Lippu, kuva: Sleepy Sleepers

Lehtinen oli perustamassa The Charlies -yhtyettä 1960-luvulla. Vuonna 1975 hän siirtyi Sleepy Sleepersiin, jossa hän soitti kymmenen vuotta. Hän teki yhteistyötä myös Dave Lindholmin kanssa tämän klassikkoalbumilla Vanha ja uusi romanssi vuonna 1979.

Otimme yhteyttä Pitkän kanssa levyttäneisiin Mato Valtoseen ja Dave Lindholmiin. Valtonen muistelee Sleepy Sleepers -toveriaan lämpimästi.

”Vainajistahan puhutaan aina kilttiin sävyyn, mutta Pitkä oli sellainen mies, ettei hänestä voi puhua pahaa millään. Hän ei ikinä loukannut ketään, sanonut kenellekään pahasti. Hän oli siitä erikoinen ihminen”, Valtonen kertoo puhelimitse.

Valtonen kertoo soittaneensa Pitkän kanssa ”varmaan 1000 keikkaa” 10 vuoden aikana. Viimeksi Valtonen näki häntä viime vuoden marraskuussa.

”Meidän piti mennä Daven kanssa katsomaan häntä viime viikolla. Olimme jo suunnilleen sairaalan ovilla, kun hänen vaimonsa kertoi, että Pitkän tila oli huonontunut. Puhuimme sitten hänelle puhelimessa Daven kanssa.”

Valtosen parhaimpia muistoja Lehtisestä oli ensimmäisen Ruisrockin avaaminen vuonna 1970.

”Kari oli tilannut hienon basson Amerikasta, ja sillä bassolla on soitettu ja kierretty paljon maailmalla. Charlies avasi ihka ensimmäisen Ruisrockin. Ja ensimmäinen biisi lähti käyntiin sillä bassolla.”

Dave Lindholm puolestaan kommentoi läheisen kollegansa poismenoa lyhyesti.

”Vain sen verran Pitkästä sanon, että hän oli yksi suurimpia henkilöitä elämässäni, ja että tämä on kauhean surullista. Paljon enempää en halua sanoa.”

Lisää luettavaa