Spotify hienoisen rahastusskandaalin pyörteissä – striimauspalvelua syytetään soittolistojen tilkitsemisestä olemattomilla artisteilla

Spotify kieltää kaikki syytökset feikkiartistien käytöstä rahansäästötarkoituksessa, mutta lähteet musiikkibisneksen sisällä kertovat toisenlaista tarinaa.

11.07.2017

Jo viime vuoden puolella Spotify sai osakseen kitkerää kritiikkiä siitä, että sen listoilla on kasvava määrä olemattomia artisteja, joiden biiseistä ei makseta rojalteja oikein minnekään.

Syytösten mukaan Spotify säästää rahaa luomalla feikkiartisteja, joiden mitäänsanomattomia biisejä – tai covereita tunnetumpien artistien biiseistä – Spotify tunkee erilaisille suosituille soittolistoilleen. Tällainen strategia säästäisi striimauspalvelun näkökulmasta huomattavasti rahaa, sillä esimerkiksi palvelun kesäisiä soittolistoja kuunnellaan miljoonittain ympäri maailmaa – ja jokainen nimekäs artisti saa ison rojaltisiivun tällaisista premium-soittolistapaikoista.

Väärennetty artisti taas ei tietenkään vaadi rojalteja.

Tuolloin Spotify ei kommentoinut asiaa sen erityisemmin. Aivan viime viikkoina samanlinjaiset syytökset ovat kuitenkin saaneet uutta vimmaa tuoreen Vulture-sivuston artikkelin myötä. Tämä sai vihdoin myös Spotifyn reagoimaan asiaan: yhtiön puhemies kieltää kiivaasti yhtiön ikinä luoneen yhtä ainutta feikkiartistia.

Kohun alkuperäinen nostattaja Music Business Worldwide -media kuitenkin vastaa Spotifyn kieltoihin varsin vakuuttavalla tutkivalla journalismilla: sivuston viimeisin asiaa sivuava artikkeli marssittaa etualalle pitkän listan sekä todennetusti olemattomia artisteja että sitaatteja nimettömiltä, mutta asiantuntevan kuuloisilta sisäpiiriläisiltä, jotka väittävät feikkiartistien olevan yleisesti tiedossa oleva ongelma kautta musabisneksen.

Äkkiseltään tavallinen musiikinkuluttaja voisi tässä kohtaa kysyä: mitä sitten?

Haittaavatko feikkiartistit ketään, jos ihmiset silti valittamatta kuuntelevat niiden biisejä? Sitäpaitsi jokuhan ne ”feikkibiisitkin” on suostunut sovittamaan, esittämään, äänittämään ja lataamaan Spotifyhin, vaikkakin ehkä anonyymisti tai salanimellä.

Käypiä vastauksia tähän kysymykseen on ainakin kaksin kappalein.

Kuluttajan näkökulmasta feikkiartistit syrjäyttävät Spotifyn soittolistoilta kiinnostavampia, todellisia artisteja. Kaikkia ei tietenkään haittaa sieluton hissitunnelmasössö, se on todettu kautta aikain… Mutta asianharrastajia alkaa varmasti pikku hiljaa nyppiä se, että bongatakseen uusia löytöjä on ensin kahlattava läpi alati kasvava määrä harmaata musiikkimömmöä.

Musiikkibisneksen ja pidemmän tähtäimen näkökulmasta taas feikkiartistit syövät resursseja niiltä taiteilijoilta, jotka pistävät aidosti aikaa, rahaa ja vaivaa musiikin tuottamiseen – sekä heidän taustakoneistoltaan. Sitä mukaa kun rojaltit vakavasti otettaville indie- ja suuremmille levy-yhtiöille vähenevät, sitä vähemmän uusia investointeja uusiin artisteihin tehdään.

Lisää luettavaa