Suomalainen hardcore on paljon vaikutusvaltaisempaa kuin meillä uskotaan, kertoo ulkomaille suuntaava Foreseen

Foreseen matkustaa maailman arvostetuimmille hardcore-festivaaleille.

07.04.2015

This is Hardcore X -tapahtuma järjestetään Philadelphiassa 23.-26. heinäkuuta. Yksinomaan hardcore-musiikkiin keskittyvä tapahtuma on maailman arvostetuimpia hardcore-festivaaleja. Viime viikon alussa julkistettiin tämän vuoden pippaloiden esiintyjät, ja mukana on myös helsinkiläinen Foreseen.

Kyseessä on sen verran kova ja hieno saavutus, että otimme yhteyttä Foreseenin laulajaan Mirkoon ja tiedustelimme, miten homma oikein sai alkunsa.

Miten saitte keikan This is Hardcore X:ään?

”Onhan toi kovan duunin tulos. Kolme itsejärkättyä euroopankiertuetta, muutamat 7″ EP:t takana ja loppuvuodesta jenkeissä julkaistiin ensimmäinen Foreseenin pitkäsoitto. Järkkääjät arvostavat duunia, eikä hae bändejä himastaan ekan demon jälkeen. Kyllähän tähän varmasti pohjana oli se, että järkkäsin amerikkalaiselle Mindsetille keikan Helsinkiin loppuvuodesta 2012. Bändillä oli mukana reissussa yksi TIHC:n järkkääjistä kuvaamassa keikkoja. Koko porukka oli meidän olkkarin lattialla yötä, niin tuli väkisinkin tutustutta päivän mittaan. Jälkikäteen saatiinkin kuulla bändiltä, että oltiin kuulemma paras eurooppalainen bändi Mindsetin Euroopan keikoilla.”

Suomalainen hardcore on maailmalla tunnettua Kaaoksen, Terveiden Käsien ja vastaavien legendaaristen yhtyeiden kautta. Onko pioneeriyhtyeiden maine auttanut uudempaa, kotimaista hc-sukupolvea maailmalla?

”Kyllä minä uskon, että siitä on hyötyä. Jengi ottaa lähtökohtaisesti bändin jo vakavammin kun tietää, miltä pohjalta se tulee. Varmasti monelta jäisi bändi tsekkaamatta, jos tulisimme maasta, jossa ei ole niin rikasta historiaa musiikin suhteen. Kyllä moni mölyisämpi suomalainen bändi on velkaa kotimaan 80-luvun hardcorelle ja 90-luvun death metallille.”

Suomessa jo Eppu Normaalin alkuajoista lähtien punk on ollut melko suosittua hieman suuremmankin kansan keskuudessa. Pari vuotta sitten esimerkiksi Pää Kii ja tuoreempana Pertti Kurikan Nimipäivät ovat tuoneet punkia uudelleen esiin suomalaisille, ja se on valloittanut jopa listoja. Uskotko, että hardcorella on koskaan mahdollisuutta nousta marginaaleista esiin hieman suuremman yleisön suosioon? Ja haluaisiko hardcore-”skene” edes suurempaa suosiota, vai vesittäisikö se musiikkityylin tenhoa?

”En usko suurempaan suosioon. Hardcore on liian marginaali-kamaa todella suureen suosioon. Se on liian äärimmäistä eikä tarpeeksi todellisuudenpakoista viihdettä perustallaajalle. Hardcore-, punk- ja hevilevyjä myydään aina, vaikka muuten fyysisen musiikin myynti kävisikin haudan reunalla, eikä listoille pääseminen vaadi yhtä paljon kun ennen. Vaikka levyjä menisikin kaupaksi ilman suurempia jakelukanavia, niin ei hardcore ole kuitenkaan musiikkia, jonka paikka olisi mainstreamissa.”

Mitä keikkaa itse odotat This is Hardcore X:ssä eniten?

”Slapshot ja Killing Time vanhoista klassikoista vielä näkemättä, mutta niitäkin enemmän odotan ajankohtaisempien bändien, kuten The Rival Mobin, Power Tripin ja Mindsetin keikkoja.”

Miltä näyttää suomalaisen hardcoren tulevaisuus?

”Hyvältä. Oranssin uusien tilojen auettua on ollut siisti nähdä paljon uusia naamoja keikoilla. Tulevaisuus on nuorisossa tän musan suhteen.”

This_Is_Hardcore_2015_poster_flyer

Lisää luettavaa