Suomalainen rumpali black metal -yhtye Shiningin jäsenistöön

Rainer Tuomikanto paukuttaa Niklas Kvarforthin pahamaineisen bändin keikkarumpalina.

Kuva: Rainer Tuomikanto

”Kuka tahansa ei tähän remmiin sovi. Niin mielenlaadun kuin ammattitaidonkin pitää olla kohdillaan. Shining saattaa vaikuttaa joistakuista ’normibändiltä’, mutta tässä bändissä ei vedetä keikalla vääriä ääniä eikä taaplailla mitään puolivillaista. Jos homma ei lavalla toimi, Niklas kyllä käy kertomassa, että kohta sattuu juhaa leukaan.”

Näin kuvailee ruotsalaisen Shiningin manageri Nelli Ahvenlahti suojattiensa mielenliikkeitä. Ja kun ottaa huomioon, kenestä puhutaan – verellä suruttomasti läträävästä ja mielenterveysongelmistaan julkisuudessa puhuneesta mustan metallin suuruudesta Niklas Kvarforthista – voi uskoa, että pelleily kannattaa oikeasti jättää Shiningissa vähemmälle.

Suomalainen Rainer Tuomikanto on kuitenkin ottanut haasteen vastaan ja pestautunut black metal -pahalaisen keikkarumpaliksi. Sinänsä luontevaa jatkoa miehen uralle, sillä Raikulla on kokemusta arvaamattomista bändiliidereistä: soittihan hän esimerkiksi Pasi Koskisen alaisuudessa Ajattarassa.

Miten Kvarforth päätyi nappaamaan Raikun kokoonpanoonsa?

”Ludwig Witt, eli Shiningissa jo kerran soittanut, sittemmin eronnut ja myöhemmin taas uudestaan mukaan lähtenyt rumpali, ilmoitti maaliskuussa lähtevänsä Grand Maguksen matkaan. Tämän myötä Shiningin riveissä avautui paikka”, Ahvenlahti kertoo.

”Niklas ja basisti Christian olivat tulleet hyviksi kavereiksi Raikun kanssa Spinefarmin viimevuotisella kesäleirillä ja sitä seuranneella Helsingin-visiitillä. Hemmon ammattitaidosta ei ollut epäilystä. Leirillä mukana olleita lainaten: ’minkä helvetin takia kuuntelisin jotain saatanan Mozartia kun Raikun rumpalointi hivelöi korvia enemmän?'”, Ahvenlahti ylistää.

”Valinta oli siis selvä, eikä suomalaisuus tuntunut lainkaan esteeltä. Suostuttelu oli toinen juttu, koska Raikun tietäen vientiä riittää. Pitkän puhelinjuttelun jälkeen hommat saatiin kuitenkin loksahtamaan kohdilleen ja aikataulut natsaamaan.”

Tuomikanto esiintyy ensi kerran Shiningin riveissä Ruotsin Metaltownissa 15. kesäkuuta, ja heti tämän perään on vuorossa keikka Ranskan suuressa Hellfestissä. Sillä lailla!

Vaan millainen tulee Shiningin Poets of the Fall -coverista? Sekin selvinnee tässä lähiaikoina.