Suomalaisen syntikkapopin ja diskon varhaisvaiheet kirjaksi

Svart julkaisee syyskuussa Mikko Mattlarin suomalaisen syntetisaattorimusiikin alkuvaiheista kertovan kirjan Synteettinen Suomi.

08.08.2019

Suomalaisen syntetisaattorimusiikin alkuvaiheista kertova Synteettinen Suomi -kirja julkaistaan Svartin kautta 27. syyskuuta. Mikko Mattlarin teos kertoo 1970- ja 1980-lukujen suomalaisesta elektronisesta musiikista eli muun muassa ambientista, syntikkapopista ja koneilla tehdystä discosta.

Kirja perustuu sekä dokumenttiaineistoon että noin neljäänkymmeneen suomalaisen konemusiikin tekemisessä mukana olleen henkilön haastatteluihin.

Ensimmäisen suomalaisen ambient-albumin tehnyt Esa Kotilainen kertoo kirjassa, ettei hänen elektroninen musiikkinsa vielä 1970-luvulla kiinnostanut suuremmin: ”Konserteissa saattoi olla vain viisi tai kuusi ihmistä kuuntelemassa, joista ehkä yksi taputti.”

1980-luvun alussa imatralainen Stressi sekä helsinkiläiset Argon ja Organ tekivät nyttemmin kulttisuosiota nauttineita levyjä, mutta myös niiden vastaanotto jäi marginaaliseksi.

”Kyllä me olimme varmaan tosi vieraita aika monelle”, Stressin rumpali, nykyisin tuottajana tunnettu Gabi Hakanen kertoo kirjassa.

”Koko se soundimaailma oli täysin uutta heille, tyyliin voiko biisissä olla pelkkää tällaista syntikkaa. Että kyllähän siellä pitää olla rummut, basso ja kitarat, vasta sitten se on oikeaa musiikkia”, Argonin ja Organin Pekka Tolonen muistelee kirjassa.

Suomalaisten ammattikosketinsoittajien ja syntikkapopbändien jäsenten lisäksi varhaisen elektronisen musiikin tekemisestä ja sen tuonaikaisesta vastaanotosta kertovat kirjassa useat muusikot, joiden konemusiikkiprojektit jäivät hyvin lyhytikäisiksi. Monet heistä eivät missään vaiheessa päässeet musiikillaan suomalaisten levy-yhtiöiden portinvartijoiden ohitse ja joutuivat julkaisemaan sitä muunlaisten kanavien kautta.

Saman aikaisesti kirjan kanssa ilmestyy Mattlarin koostama, vinyylinä ja cd:nä julkaistava Cold War on the Rocks -kokoelmalevy, joka esittelee 20 tarkoin valikoitua kappaletta suomalaisen diskon ja elektronisen musiikin alkutaipaleelta. Matka kulkee orkestroidun diskomusiikin kautta kokeelliseen elektroniseen ilmaisuun ja takaisin. Albumilta löytyy niin tuntemattomien artistien 7” singlejä kuin mielenkiintoisia kappalelöytöjä tunnetuilta artisteilta. Ja kuten asiaan kuuluu, joukkoon on lisätty mielenkiintoisia nauhoitteita tuntemattomilta artisteilta, joiden työ on usein jäänyt syyttä unholaan.

Synteettinen Suomi -kirjan sekä Cold War on the Rocks -kokoelman julkaisua juhlitaan 26. syyskuuta Helsingin Siltanen-klubilla. Illan aloittaa Mikko Mattlarin haastattelu, jossa kustannustoimittaja Markus Karlqvist käy kirjailijan kanssa läpi niin kirjan kuin kokoelmalevyn mehukkaita taustoja. Tapahtuman musiikillisesta annista vastaa aito 80-lukulainen syntikkapopbändi Tapa Paha Tapa sekä DJ Mikko Mattlar tarkkaan valikoitujen aikakauden kulttisinglejen kera. Julkaisujuhlat alkavat Siltasessa 21.00 ja tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lisätietoja Facebookista.

Lisää luettavaa