Suomalaisten kesän suosikkihitit eivät yllättäneet – monet tunnistavat hittikappaleen, mutta eivät esittäjää

Suomalaisten kuuntelutottumuksia ja suosikkeja on tutkittu.

07.10.2022

Suomalaisten kuuntelutottumuksia on tutkittu ihan virallisesti.

Teoston ja Musiikkituottajat – IFPI ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2022 -tutkimus tehtiin Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2022. Tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta, joista enemmistö painottui 13–18-vuotiaiden ikäryhmään.

Tutkimuksen mukaan nuoremmat kuulijat suhtautuvat myönteisemmin listamusiikkiin kuin vanhemmat kuulijat.

”Nuoret aikuiset suhtautuivat listamusiikkiin myönteisesti ja kepeästi, kun taas keski-ikäisistä huomattava osa suhtautuu pääosaan listamusiikista kielteisesti ja yli 60-vuotiaat taas hyvin etääntyneesti”, tutkimuksessa kerrottiin.

Tutkimuksen mukaan uusia artisteja kuuntelivat eniten nuoret. Esimerkkeinä mainittiin muun muassa Yeboyah, Pihlaja sekä Pehmoaino. Nopeiten suosiotaan kaikissa ikäluokissa oli nostanut Euroviisuista tunnettu Bess. Myös Viivi ja Olli Halonen ovat kasvattaneet nopeasti tunnettavuuttaan.

”Koska suurin osa suomalaisista kuuntelee enemmän biisejä kuin artisteja, ei iso hittikään takaa artistin suurta läpimurtoa spontaanissa tunnettuudessa laajoissa väestöryhmissä. Artistin on arvokasta tulla tutuksi persoonana myös muuta kautta”, Tervonen kertoo.

Hän myös painottaa, että nykyään monet tunnistavat kyllä hittikappaleen, mutta eivät sen esittäjää.

Tutkimuksen mukaan kesän 2022 suosituimmat hitit olivat Ramses II:n Villieläin, Olli Halosen Suomen kesä ja JVG:n Amatimies.

Omnicom Media Groupin johtava tutkijan Kari Tervosen mukaan hittisanoitukset heijastelevat aina yhteiskunnan tilaa.

”Suurimpaan suosioon yltävät hitit perustuvat usein oivaltavaan sanoitukselliseen koukkuun. Tämän kesän suurimmat hitit kertovat selkeästi yhteiskunnan tunteellisista syvävirtauksista. Hyvä esimerkki tästä on Olli Halosen Suomen kesä, joka ylistää kotimaisuutta vaikeuksien keskellä samalla kun suomalaiset hakivat turvaa toisistaan turvallisuuspoliittisen uhan alla. Villieläin taas on suora osuma länsimaisen ajankuvan suurimpaan kipupisteeseen eli oman elämän kontrollin puutteeseen ja muiden toiveisiin sopeutumiseen. Tätähän korona-aika alleviivasi.”

Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisten spontaanisti mainitsemia suosikkiartisteja eri musiikinlajeittain. Suomenkielisessä listapopissa eniten mainintoja saivat Antti Tuisku ja Behm, hiphopissa JVG ja Elastinen, rockissa Apulanta ja Popeda sekä iskelmässä Juha Tapio ja Kaija Koo.

Englanninkielisen musiikin esittäjistä laveimmasta suosiosta nauttivat popin osalta Ed Sheeran ja Adele, hiphopissa Eminem ja 50 Cent, rockissa Queen, Elvis ja AC/DC sekä metallissa ja hard rockissa Metallica ja Rammstein.

Lisää tutkimuksesta täällä.

Lisää luettavaa