Suomen tunnetuin graffititaiteilija EGS esillä – näyttely lasimuseossa ja teoksia ikuistettu myös ryijyihin

Helsingissä ja Riihimäellä voi ihailla taidetta.

Vuodesta 2009 alkaen Niina Mantsinen on toteuttanut maailmallakin kiinnostusta herättäneitä teoksia yhteistyössä eri graffititaiteilijoiden kanssa. Teoksissaan Mantsinen yhdistää urbaania graffitikuvastoa ja kansanperinteestä ammentavaa ryijytekniikkaa.

Tiketti Galleriaan 28. helmikuuta avautuvassa Soft Graffiti III -näyttelyssä on graffitiryijyjen lisäksi nähtävillä myös Mantsisen omaa, vapaammalla tyylillä tehtyä designia.

Mantsinen toteuttaa graffitiryijynsä tuftaustekniikalla, jossa paineilmalaitteella ammutaan lanka pingotetun pohjakankaan läpi. Ajatustasolla tämä ei siis ole kaukana spraykannulla työskentelystä.

Mantsinen on kuvaillut työtapaansa myös villalangoilla maalaamiseksi. Ennen muuntamista ryijymuotoon Mantsinen on aina yhteydessä alkuperäisen graffitin tekijään lupaa varten. Suomalaisesta katutaiteen kaanonista esimerkiksi Let me love -tarrat ja taiteilija EGS:in teokset ovat saaneet villaiset versionsa.

EGS-teoksia ei Tiketti Gallerian näyttelyssä ole nähtävillä, mutta nyt kun EGS mainittiin, niin hän on kuin sattumalta esillä muuallakin. Graffitaiteilijan teoksia voi ihailla nimittäin lasisessa muodossa Riihimäen lasimuseossa. Suomen lasimuseon suuressa näyttelysalissa alkoi viime viikolla lasia, maalausta ja valokuvaa yhdistävä kokonaisuus.

”Luvassa on uudenlaista lasitaidetta, ei niinkään esineitä vitriinissä. Näyttelyn nimi viittaa EGS-kirjaimiin mutta myös siihen, miten taiteen avulla voi käsitellä asioita ja niiden muutoksia. Olen periaatteessa 30 vuotta kirjoittanut kirjainyhdistelmää, joka ei tarkoita yhtään mitään ja nyt voin tehdä jotakin syvempää”, EGS kertoo.

Mantsisen näyttelyn Facebook-sivuille pääset tästä.

Suomen lasimuseon näyttelyyn pääset tästä.

Lisää luettavaa