Joskus hienoimmat ideat syntyvät olosuhteiden pakosta. Näin tapahtui esimerkiksi Ö Fest -tapahtuman kanssa.
Ö Festin ensimmäiset artistikiinnitykset kerrottiin julkisuuteen maaliskuun alussa, ja tapahtumaa vietetään 26.-27. päivä heinäkuuta. Siihen tiedot festivaaleista oikeastaan jäävätkin. Esimerkiksi festivaalien pitopaikka on salaisuus.
Festareiden ulkomaalaisesiintyjäks on kiinnitetty 22-vuotiaan luxembourgilaisen laulaja-kitaristi-biisinkirjoittaja Jana Bachrichin johtama Francis of Delirium (kuvassa). Yhtye saattaa olla vielä suurelle yleisölle tuntematon nimi, mutta se on nähty lämmittelemässä The 1975– ja Kings of Leon -yhtyeitä sekä kiertämässä maailmaa Soccer Mommyn ja Horsegirlin kanssa. Loppukeväästä 2024 yhtye lähtee yli 30 keikan kiertueelle Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan. Bändi nähdään Suomessa Ö Festeillä. Kotimaisista esiintyjistä mukaan festareille on saatu Orvokki, Aaro630, Alma Alanko, Teini-Pää, Touko sekä Kuumaliima.
Mutta niin, ne festivaalit. Mistä kaikki sai alkunsa? Mikä saari? Rumba otti yhteyttä tapahtuman järjestäjiin, ja raotti salaperäisyyden verhoa.
Mistä Ö Festien idea sai alkunsa ?
“Kaveriporukan pähkähullusta ideasta korona-aikana. Festarit ja kulttuuritapahtumat oli peruttu, joten päätimme järjestää laajennetulle kaveripiirille hyvät bileet luonnon keskelle – tietysti rajoitusten sallimissa rajoissa ja turvallisesti. Tuttavapiirissä oli paljon lahjakkaita aloittelevia artisteja vailla keikkaa. Päättelimme, että äänentoiston voisi nyt vuokrata halvemmalla, kun PA-laitteet pölyttyvät koronan takia varastoissa vailla käyttöä.”
”Ö Fest oli aluksi eräänlainen vastaisku korona-ajan heikkoon kulttuurialan tilanteeseen. Liikkelle panevana voimana on ollut halu rakentaa tapahtuma-alalle jotain uudenlaista massafestarien rinnalle.”
”Meitä tympi perinteisten festarien huonot puolet ja kävijäkokemus. Kun yrittää massafestareilla nauttia musiikista, usein häiriötekijöitä on liikaa. Kaverit katoavat väenpaljouteen, joku tunkee eteen keikalla ja vessat ovat kaukana. Jos onnistuu raivaamaan tiensä lavan eteen, kuulee musiikista pelkän basson jyskytyksen. Jos taas asettuu miksaajan viereen, ei näe artistia juurikaan. Paljon jonottamista, odottelua ja kaikenlaisia lisäkuluja kalliin festarilipun päälle. Puhumattakaan häirinnästä tai muista valitettavan yleisistä järjestyshäiriöistä. Haluttiin kokeilla, olisiko mahdollista luoda intiimi ja yhteisöllinen festarikonsepti, jossa nämä “festarien kääntöpuolet” olisivat mahdollisimman vähäisiä.”
“Lisämaustetta tulee vielä siitä, että tapahtuma järjestetään saaressa. Saari on lokaationa valtavan kiehtova. Venematka tapahtumapaikkaan on tärkeä osa kokemusta, taianomainen siirtymäriitti. Viikonlopun aikana saareen muodostuu tiivis yhteisö, eikä tavanomaisia järjestyshäiriöitä ole juuri ollut.”
”Oli aikamoinen logistinen rumba kuljettaa lavamateriaalit, kävijät ja artistit saareen pienillä moottoriveneillä. Hauskaa oli, mutta vannoimme moneen kertaan, ettei enää ikinä uudestaan. Nyt Ö Festistä on kuitenkin muodostumassa vuosittainen tapahtuma.
Mistä Ö Festeissä on kyse? Kuka tapahtumaa järjestää? Teistä ei löydy oikeastaan mitään infoa netistä, festivaalien pitopaikka on salaisuus ja lippujen hinnoistakaan ei löydy tietoa.
“Lipuista tiedotamme myöhemmin keväällä. Tavallisesta festarilipusta poiketen lippuun sisältyy myös venematka, telttapaikka ja ruuat. Festivaalien pitopaikan haluamme pitää salaisuutena.”
”Festaria järjestää livemusiikkia rakastava helsinkiläinen kaveriporukka. Apuna on innokas joukko talkoolaisia ja avuliaita ystäviä. Olimme alussa noviiseja tässä hommassa, mutta onneksi porukassa on paljon luovuutta ja eri alojen osaamista äänitekniikasta valtiotieteisiin ja kauppatieteistä kulttuurintuotantoon.”
”Ideana on kuratoida monipuolinen, genrerajat ylittävä kattaus hyvää musiikkia idylliseen saaristomiljööseen. Haluamme painottaa nuoria tekijöitä ja toimia ponnahduslautana uransa alkupäässä oleville artisteille. Monen artistin tai yhtyeen ensimmäinen keikka on nähty Ö Festissä ja usein saaressa kuullaan julkaisematonta musiikkia. Ö Fest -lavalla siipiään kokeilleita artisteja on sittemmin kuultu radiossa ja nähty Flow’n ja Ruisrockin kaltaisilla isoilla lavoilla. On siistiä, jos tällainen pieni tapahtuma voi auttaa artisteja eteenpäin taiteellisella urallaan!”
Miten ihmeessä saitte Francis of Deliriumin mukaan festareillenne?
“Ö Festin maine on kulkeutunut ulkomaisten festarivieraiden kautta eri puolille Eurooppaa. Tätä kautta Jana Bachrich kuuli huhua Ö Festistä ja oli utelias saamaan lisätietoa tapahtumasta. Rupattelimme syksyllä Janan kanssa niihin aikoihin, kun upea First Touch-single oli juuri julkaistu. Kappale vakuutti ensikuuntelulla. Pian yhtye innostui ajatuksesta vetää ensimmäinen Suomen-keikka Ö Festissä. Matkakulujen rahoituksessa auttaa Suomen Benelux-instituutti ja Telepart-ohjelma, jonka tehtävänä on edistää tämän tyyppistä kulttuurimaailman sillanrakennustyötä.”
Mikäli teillä olisi mahdollisuus nousta pienfestivaalista ”oikeiden festareiden” joukkoon, niin tekisittekö sen?
“Koko ei ole itseisarvo, mutta Ö Festissä kerran käyneet tulevat tapahtumaan uudestaan ja houkuttelevat omat kaverinsa mukaan. Jos lisäämme kävijämäärää, teemme sen tapahtuman ehdoilla niin, että sama tunnelma säilyy. Uskomme “less is more” -linjaan. Se ilmenee esimerkiksi ruokatarjoiluissa ja ohjelmistosuunnittelussa. Tarjoamme kaikille samaa itse tehtyä vegesafkaa. Ö Festissä on vain yksi lava, jolloin porukka ei jakaannu, vaan keskittyy kunnolla jokaiseen huolella kuratoituun ohjelmanumeroon.”