Super Bowlin puoliaikashow oli nostalginen rakkauskirje länsirannikon hiphopille – katso video

Dr. Dren kuratoiman esityksen aikana nähtiin Snoop Dogg, 50 Cent, Mary J. Blige, Kendrick Lamar, Eminem ja Anderson Paak.

14.02.2022

Los Angeles Rams kohtasi kotikentällään Cincinnati Bengalsin viime yönä Suomen aikaa pelatussa NFL:n loppuottelussa Super Bowlissa. Altavastaajana peliin lähtenyt Bengals johti ottelua toisella puoliajalla, mutta Cooper Kuppin touchdown siirsi Ramsin johtoon vain pari minuuttia ennen ottelun loppua ja Aaron Donaldin väkevät otteet puolustuspelissä sinetöivät voiton kalifornialaisjoukkueelle.

Puoliajalla nähtiin hartaasti odotettu Dr. Dren kuratoima show, joka osoittautui melkoiseksi nostalgiapläjäykseksi. Super Bowl on pelattu edellisen kerran Los Angelesissa 29 vuotta sitten, joten länsirannikon hiphopin nostaminen keskiöön oli absoluuttisen oikea ratkaisu. Tapaus oli myös historiallinen: räppäreitä on nähty Super Bowlin puoliajalla ennenkin, mutta tämä oli ensimmäinen vain räppäreiden tähdittämä puoliaikashow.

Hieman yllättävää oli, että Dr. Dren debyyttialbumi The Chronic ohitettiin vain parin sekunnin Nuthin’ But a G Thang -vinkunasamplella kesken The Next Episode -kappaleen. Dr. Dre ja Snoop Dogg esiintyivät aurinkoisina ja leppoisen oloisina: enemmän pullantuoksua kuin ruudinhajua.

Keski-ikäisten miljonäärien kapinaakin nähtiin. Dre ilmeisesti ”kohahdutti” joitakin konservatiivipiirejä Still D.R.E. -kappaleen poliiseja arvostelevalla lainilla still not loving police. Nuoremman sukupolven comptonilaistähti Kendrick Lamar sen sijaan  joutui joko sensuurin hampaisiin tai itse jätti Alright-kappaleestaan kohdan we hate po-po pois. Ennakkoon huhuttiin, että Eminem aikoo polvistua Colin Kaepernickin aloittamalle liikkeelle kunniaa tehden, ja näin myös tapahtui.

Yllätysesiintyjinä lavalla nähtiin Eminemin Lose Yourselfiä rummuilla säestänyt Anderson Paak ja Dr. Dren tuottaman In da Club -bängerin esittänyt 50 Cent. Viimeksi mainitun sisääntulo ylösalaisin roikkuen ja painovoimaa uhmaten (ja kappaleen musiikkivideota mukaillen) oli show’n huvittavin hetki.

Mary J. Bligen Family Affair ja No More Drama lähtivät upeasti mutta tuntuivat hieman irrallisilta kokonaisuudessa.

Karismaa ja itsevarmuutta ei vanhemman kaartin räppäreiltä puuttunut, mutta vaatimattomin koreografioin löntystelty esitys oli laiskanpulskea. Lavarakennelmana toiminut kompleksi (jossa oli viittauksia hiphop-kulttuurille merkittäviin kalifornialaispaikkoihin) antoi odottaa enemmän yllätyksiä, mutta varsinaiset vau-elämykset, joita Super Bowl -puoliajalta odotetaan, jäivät näkemättä.

Dren kuratoiman show’n historiallinen merkitys on kiistämätön, ja esityksessä kuullut kappaleet kuuluvat sukupolveni dna:han, joten kyllähän tätä katseli nautiskellen. Koko show on katsottavissa alta. Jos upotus ei näy, klikkaa tästä.

Lisää luettavaa