Tänään radiossa: Paleface soittaa gospelia – ”Vaikutus näkyy ja kuuluu myös suomiräpissä”

Paleface Digs Gospel -radio-ohjelma Radio Dei -kanavalla keskiviikkoisin.

02.02.2022

Palefacen vetämä Paleface Digs Gospel -radio-ohjelma alkaa tänään 2. helmikuuta kello 19.05 Radio Dei -kanavalla. Keskiviikkona lähetetyt jaksot kuullaan uusintana lauantaisin kello 23. Ohjelma on kuunneltavissa Radio Dein verkkosivuilla.

Luvassa on kymmenen jaksoa parasta mahdollista gospelmusaa hyvin taustoitettuna. Paleface kertoo, että ohjelman fokus on mustassa amerikkalaisessa gospelissa, mutta tulossa on oma jakso muun muassa reggaesta, countrysta ja bluegrassista ja afrikkalaisesta yltiöfunkysta ylistysmusasta – räppijaksoa unohtamatta.

Miksi gospelia sitten kannattaisi kuunnella?

”Se musa on yksinkertaisesti käsittämättömän hienoa!”, Palefacen lyhyt vastaus kuuluu.

”Esimerkiksi lauluyhtye Hightower Brothers on voimiensa tunnossa aivan tajutonta settiä! 15-vuotias Suga Hightower on kuin Michael Jackson Jackson Fiven keulillla. Vastaavasti vaikkapa Meditation Singersin sähköinen gospel 60-luvun lopusta räjäyttää tajunnan.”

Toki Palefacella on myös laajempi ja syvällisempi vastaus, joka juontaa juurensa yli sadan vuoden taakse.

”Gospel liittyy rotuerottelun historiaan. Se mitä kutsumme gospeliksi alkoi kehittyä 1910-luvulta eteenpäin segregaation ajan mustissa kirkoissa. Gospelmusa otti matkan varrella vaikutteita muun muassa bluesista, ragtimesta ja jazzin eri tyylilajeista. Kaiken pohjana oli tietysti 1800-luvun spirituaalit, orjien hengellinen musiikki. Sen laulutavassa, harmonioissa ja rytmiikoissa kuuluu tietysti afrikkalaisen perinteisen musan vaikutus”, Paleface kertoo.

”Varhainen rhythm and blues oli käytännössä sekulaaria gospelia, jossa vaan ryhdyttiin laulamaan maallisista asioista. Tästä muotoutui soul ja edelleen funk ja moderni r&b. Kaiken afroamerikkalaisen musan pohjana on blues ja gospel. Carl Perkinsin ja Elviksen varhainen rockabilly on periaatteessa samaa musaa mitä Sister Rosetta Tharpe soitti jo 40-luvulla eli gospelia. Sähkökitaran rooli oli keskeinen.”

Palefacen mukaan gospelin vaikutukset eivät jääneet Elvikseen vaan resonoivat Suomessakin asti ja yhä 2020-luvulla.

”Kun katsoo tarkemmin vaikutus näkyy selvästi. Esimerkiksi räppikeikan dynamiikka – ämseen ja yleisön välillä – on periaatteessa sanctified-kirkon pastori ja seurakunta. Tämä näkyy ja kuuluu myös suomiräpissä.”

Paleface lupaa kertoa tarinoiden avulla gospelin yhteiskunnallisesta roolista esimerkiksi kansalaisoikeustaistelun vaiheissa ja taustoittaa sen kulttuurihistoriaa. Ohjelmassa on paikkansa myös ei-niin-traditionaaliselle gospelille.

”Lupaan soittaa rokkijaksossa tietenkin myös Stryperiä ja gospel-grindcorea! Setti on diippiä! Can I get a witness!”

Paleface Digs Gospel Radio Dei -kanavalla keskiviikkoisin klo 19.05.

Lisää luettavaa