Tekisikö mielesi painella vain aavikolle ja kuunnella Toton Africaa ikuisesti? – no, nyt se on mahdollista

Taideinstallaatio aavikolla vastaa tarpeisiisi.

15.01.2019

Namibin aavikko on 81 000 neliökilometriä laaja ja 55 miljoonaa vuotta vanha. Toton Africa kestää 4 minuuttia 55 sekuntia ja on 37 vuotta vanha. Nyt nämä kaksi luonnon ja ihmiskunnan suurta ihmettä on yhdistetty ääni-installaatiolla, joka soittaa megahittiä aavikolla tauotta ikuisuuteen asti.

Namibialais-saksalainen taiteilija Max Siedentopf valitsi teokselleen salaisen paikan ja asetti sinne kuusi kaiutinta yhdistettynä mp3-soittimeen, jossa on vain yksi kappale – Africa. Hän kertoo teoksen toimivan aurinkoenergialla, jotta kappaleen toistaminen loputtomiin on mahdollista.

”Halusin tehdä kappaleelle äärimmäisen kunnianosoituksen ja asettaa African näytille Afrikassa.” 27-vuotias taiteilija valottaa. Hänen mukaansa on suuri kohteliaisuus, että jotkut namibialaiset rakastavat sitä, ja joidenkin mielestä se on surkein ääni-installaatio koskaan.

Siedentopf toivoo kappaleen soivan siellä toiset 55 miljoonaa vuotta: ”Installaatioon valittiin mahdollisimman kestävät osat, mutta luulen, että aavikon karu ympäristö tuhoaa teoksen lopulta.”

Toton suosituin kappale on kestänyt hyvin aikaa, sillä vuonna 2017 se oli striimatuimpia kappaleita ja on saavuttanut Youtubessa yli 440 miljoonaa näyttökertaa. Elähtäneet nimeltämainitsemattomat powerpop-yhtyeet ovat sillä ratsastamalla pyrkineet takaisin aallonharjalle ja se on poikinut myös lukuisia karseita versioita.

Lisää teoksesta löytyy Siedentopfin kotisivuilta.

Lisää luettavaa