Teosto julkaisi yhteenvedon viime vuodesta: tekijänoikeuskorvaukset kasvussa, mutta ei lähelläkään normaalitilannetta

Digitaalisen musiikin käyttö on lisääntynyt, mutta pandemia kurittaa yhä.

10.03.2022

Musiikin tekijänoikeusjärjestö Teosto on julkaissut yhteenvedon viime vuodesta. Vaikka Teoston keräämät tekijänoikeuskorvaukset nousivat neljällä ja puolella miljoonalla eurolla vuoteen 2020 verrattuna, ei vieläkään päästy takaisin vanhoihin lukemiin.

”Korona-aika on aiheuttanut musiikkialalle syvän kuopan, jonka kiinni kuromisessa menee useampi vuosi. Myös vuonna 2021 kasvu oli haurasta ja epävarmaa ja erityisesti elävän musiikin alueen tulot jäivät edelleen noin kolmannekseen normaalista”, Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen kommentoi.

Digitaalisen musiikin käyttö kasvoi jopa 26 prosenttia, mutta se ei vielä riitä kattamaan livemusiikkisektorin menetyksiä. Konserteista ja festivaaleista kerättyjä esityskorvauksia kertyi viime vuonna 1,6 miljoonan euron edestä. Kasvua on huomattavissa edellisvuoteen, jolloin luku oli vain 0,9 miljoonaa. Normaalitilanteessa puhutaan kuitenkin huomattavasti suuremmista summista: esimerkiksi vuonna 2019 korvauksia kerättiin 5,2 miljoonan euron edestä.

Teosto antoi viime vuonna ennätykselliset 4,9 miljoonaa euroa kotimaisen musiikin edistämistoimintaan. Suuri osa näistä määrärahoista oli musiikin tekijöille ja kustantajille suunnattua koronatukea, jonka lisäksi rahoitettiin Musiikin edistämissäätiön toimintaa.

”Koronapandemian aikana meille on ollut tärkeää suunnata tukea musiikin ruohonjuuritasolle eli säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille, jotta he voisivat jatkaa työssään”, Salminen kertoo.

Teostoon liittyi viime vuonna jopa 1800 uutta oikeudenomistaja-asiakasta, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Kaikkiaan asiakkaita eli musiikin säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja kustantajia oli vuoden lopussa 37 554.

Lisää luettavaa