The Poguesin legendaarista Fairytale Of New York -kappaletta syytetään ”homovastaisuudesta” – Shane MacGowan otti kantaa asiaan

Fairytale of New York kohun keskellä. Taas.

The Pogues -yhtyeen Shane MacGowan on joutunut kiistan keskipisteeseen.

Shane MacGowan laulaa The Poguesin hitillä Kirsty MacCollin kanssa legendaarisella, vuonna 1987 julkaistulla Fairytale Of New York -kappaleella. Se on vuosien varrella noussut erääksi kaikkien aikojen suosituimmista jouluhiteistä.

Irlantilaisen 2FM-radiokanavan DJ Eoghan McDermott otti nokkiinsa kappaleen sanoituksista viime viikolla. Biisillä Kirsty McCall laulaa nimittäin näin: ”You scumbag, you maggot/ You cheap lousy faggot/ Happy Christmas, your arse/ I pray God it’s our last”.

McDermott oli kysynyt kahdelta homokaveriltaan mitä mieltä he ovat biisistä löytyvästä faggot-sanasta. Toinen McDermottin kavereista oli sitä mieltä, että kappaleesta pitäisi kyseinen sana piipata pois. Toisen mielestä koko kappaletta ei saisi radiossa soittaa lainkaan.

”Se, että kappale on klassikko ei tarkoita sitä, etteikö sitä saisi sensuroida”, kertoi McDermott Twitterissä.

Shane MacGowan otti asiaa kantaa Virgin Median omistaman The Tonight Show’n kautta.

”Kappaleen roolihahmo käyttää sanaa, sillä niin hän puhuu. Roolihahmo ei ole mukava ihminen. Hän on tiettyä sukupolvea tietyssä ajassa, hänellä ei ole elämässään mitään ja hän on epätoivoinen. Hahmon tarkoitus on olla mahdollisimman aito. Jos ihmiset eivät tajua, että kyseessä on kappaleen roolihahmo olen ok sen kanssa, että kyseinen sana sensuroidaan kappaleesta pois. En ala tappelemaan asiasta.”

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun kappale on kiistan keskipisteenä. Vuonna 2007 kyseisen biisin rumat ja kiistanalaiset sanat sensuroitiin BBC:n toimesta. Tuolloin valtava määrä ihmisiä otti BBC:hin yhteyttä sotiakseen ikonisen kappaleen sensurointia vastaan. BBC muuttikin päätöksensä myöhemmin, ja kappale soi nykyään sensuroimattomana Ison-Britannian Ylellä.