The Voice of Finland -osallistujalle potkut Venäjän kaksoiskansalaisuuden takia – otettiin takaisin vasta Ylen yhteydenoton jälkeen

Yle uutisoi asiasta tänään.

24.10.2022

Yle kertoo sivuillaan täällä, miten Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen sai potkut The Voice of Finland -ohjelmasta kansalaisuutensa vuoksi.

Yle kertoo artikkelissaan, miten seitsemän vuotta sitten Pietarista Suomeen matkannut Maria (nimi muutettu) on antanut Suomessa laulutunteja ja rakentanut Suomessa laulajan uraa. Tänä vuonna hän sai Suomen kansalaisuuden. Hän päätti osallistua The Voice of Finlandin alkukarsintoihin, ja pääsi niistä heittämällä läpi. Alkusyksystä alkaneiden nauhoitusten jälkeen Marian kisan piti jatkua lokakuun aikana.

The Voice of Finland -ohjelmasta kerrottiin kuitenkin päivä ennen uusia esiintymisiä, että hänet on suljettu kisasta. Ohjelman vastaava tuottaja kertoi syyksi seuraavaa (teksti on suora käännös englanniksi kirjoitetusta viestistä, jonka Maria sai vastaavalta tuottajalta, Ylen sivuilla on myös kuvakaappaus viestistä):

”Osallistuja suljetaan pois kisasta. The Voice of Finland on epäpoliittinen viihdeohjelma ja sellaisena sen täytyy pysyä. Kilpailija on hyökkäyssotaa käyvän maan kansalainen ja riippumatta siitä, kuinka moitteetonta hänen käytöksensä ohjelmassa olisi, ohjelmasta käytävä keskustelu politisoituisi väistämättä, emmekä valitettavasti voi sallia tämän tapahtuvan.”

Maria kertoo osallistuneensa mielenosoituksiin, joissa on kritisoinut Venäjän sairasta hyökkäyssotaa Ukrainaan, auttanut ukrainalaisia pakolaisia ja muutenkin vastustanut Putinin toimia ja hallintoa. Siksi hän kertookin olevansa järkyttynyt The Voice of Finlandin päätöksestä potkia hänet pihalla kansalaisuutensa takia.

Yle otti yhteyttä The Voice of Finlandia kuvaavan ITV-tuotantoyhtiön toimitusjohtajaan Pete Paavolaiseen ja kysyi tilanteesta. Paavolainen kertoi Ylelle sähköpostitse, että he huomasivat tehneensä virheen Marian suhteen jo aiemmin, ja että he olivat päättäneet pyytää hänet takaisin kisaan.

Mariaa pyydettiin takaisin kuitenkin vasta kaksi päivää Ylen yhteydenoton jälkeen. Marian lisäksi myös toinen Venäjän kansalaisuuden omaava kilpailija suljettiin pois kisasta. Myöhemmin hänetkin pyydettiin takaisin.

Maria on päättänyt, ettei aio ohjelmaan palata. Hän pitää saamaansa kohtelua nöyryyttävänä.

”Olen Suomen kansalainen, saan äänestää presidentinvaaleissa, mutta en saa laulaa suomalaisessa viihdeohjelmassa”, hän toteaa artikkelissa.

Lue Ylen artikkeli täältä.

Lisää luettavaa