Tiedätkö mitä lapsesi kuuntelee? – Lyriikkablogin syynissä teini-ihqujen sanoitukset

Robin, Tuuli ja Isac Elliot joutuvat tulilinjalle tuoreimmassa lyriikkablogissa, jossa panoksena on nuorison tulevaisuus.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva: Anton Sucksdorff.

”Me ollaan nuoriso, me ollaan tulevaisuus,” lauloi Pikku G joskus muinoin. 2000-luku on ollut yhä nuorempien ja nuorempien teini-idolien aikaa myös Suomessa, joten pakkohan se on pistää nämä tulokkaat ojennukseen. Onko nuorisomusiikki mistään kotoisin? – Sehän selviää tarkastelemalla kolmea tuoreinta ja nuorinta kotimaista.

Robin

Vuoden 2012 ensimmäinen nuorisoihme oli Robin Packalen, joten aloitetaan hänestä. 14-vuotias poppari nousi ihmiskunnan tietoisuuteen Frontside Olliella, joka oli monen mielestä ärsyttävä kipale, mutta itseasiassa ihan harmiton pop-ränkytys. Monet Robinin kappaleet paljastuvatkin aika kekseliäksi ja toimiviksi.

Jos sä myöhästyt
Se pistää konees kii
Etkä viikkoon saa taas käyttää läppärii
Kun sä ulos meet, se perään soittelee
Että missä oot, ja millon tuut ja ettet pahaa tee

(Aaah)
Faija skitsoo taas
Muuta sä et kuule sanat pois valuu
(Aaah)
Faija skitsoo taas
Eiks se yhtään ymmärtää haluu

Faija Skitsoo
(Robin – Koodi, 2012)

En tajua, mistä tiettyjen piirien Robin-inho kumpuaa. Kuka Robinin biisit sitten kirjoittaakin, hänellä on selkeästi hyvä tatsi nuorison maailmaan. Sellaiset kappaleet kuin Faija skitsoo ja Hiljainen tyttö kuvaavat esiteinien tunteita ja arkipäiväisiä ongelmia paljon elävämmin kuin valtaosa pop-musiikista. Nostan hattua.

On oikeastaan yhdentekevää, kuinka paljon Robinista on hallittua tuotteistusta. Jos tämä musiikki onkin nuorisolle mittatilaustyönä tehty tuote, se on kuitenkin toimivaa ja sävyltään positiivista. Robin ei ainakaan tyrkytä seksiä ja biletyskulttuuria nuorille, jotka eivät ole siihen valmiita.

Tyhmätkin jutut, naurattaa kun puhut
En sanakirjaa suhun tarvitse
Mä voin relaa, ei mun tarvi kelaa
En turhaan läppiäni harkitse

Tää tuntuu helpolta
Just niinku ois tunnettu aina

Puuttuva palanen
(Robin – Chillaa, 2012)

Tuuli

Tuuli leimattiin mediassa heti kättelyssä Robinin naispuoliseksi vastineeksi, mutta siinä missä Robinissa on jotain tunnistettavaa, ei Tuuli erotu massasta millään tavalla. Jollei tietäisi neidin olevan 14-vuotias, ei tämä jäisi mieleen millään tasolla.

Päällepäin mä näytän
Ihan siltä niin kuin eilenkin
Mul on samat puheet samat vaatteet
Kuljen samat reitit
Jotka joka päivä ennenkin
Pidän kasvoillani samat ilmeet

Kuitenkin mun sisällä myrsky puhaltaa
Metsät taipuu ja seiniä kaatuu

Kukaan ei saa tietää mitä aattelen
Mitkä on mun salaisuudet
Kukaan ei saa tietää ketä aattelen
Mitkä on mun salaisuudet

Salaisuudet
(Tuuli – Salaisuudet, 2012)

Melko harmittomia ovat Tuulinkin biisien tekstit, joten tuskinpa tälläkään nuorisoamme turmellaan. Mutta tasoltaan biisit ovat heikompia ja sanat niin geneerisiä, että niiden voisi luulla olevan jonkin lyriikkasoftan tuottamia. Esimerkiksi Salaisuudet-hitissä ei ole mitään sanoituksellista juttua, saati tarinaa, mikä jäisi mieleen. Laulun henkilöllä on salaisuuksia – so what?

Aiheiltaan Tuulin kappaleissa ei ole mitään selkeästi nuorison maailmasta kertovaa, mikä taas on juuri Robinin valttikortti. Oskari Onnisen yhteisarvostelu albumeista tiivistää Robinin ja Tuulin suhteen: Robin neljä tähteä, Tuuli puolitoista.

Nää sadepäivät vaivas mua
ennen kuin mä vielä tunsin sua
mun aika pysyi paikallaan
kuin pilvet taivaalla
Sitten toit värit uudelleen
maailmaan mustavalkoiseen
Ois vaikeeta jos entiseen
mun täytyis palata

Ei siinä ois järkee
Sä oot mulle tärkee
Nyt mä tunnustan

Paljon onnea vaan
(Tuuli – Salaisuudet, 2012)

Isac Elliot

Hätäisimmät musiikkitoimittajat olivat väärässä: Robin ei ole Suomen Justin Bieber, se leima säästettäköön Isac Elliotille. Ensisinglensä vasta tänä vuonna julkaissut 12-vuotias (!) poppari vetää ylituotettua konehöttöä, joka on yhtä kotonaan yöklubilla kuin H&M:n sovituskopissa.

My home is where your heart is,
Want you to know you own it,
And that you’ve had it from the start.
I hate to see your tears,
There are things you need to hear,
Let me talk to you baby.

Cause you need things he cannot buy,
Yeah you want him to make you smile,
Carving our names in a tree,
Just you and me, the rain can’t wash that away.

New Way Home
(Isac Elliot, single 2013)

Ulkomaisillekin soittolistoille ponnahtanut Elliot on täysin hajutonta ja mautonta poppia. Lisäksi tekstistä paistaa kilometrien päähän, että se on aikuisten kirjoittamaa ja geneeristä, niin geneeristä. Jotain rakkauslässytystä ilman oikeaa tarinaa, säkeet tehty siinä mielessä että kunhan nyt suurin piirtein rimmaavat ja äkkiä studioon. NRJ:n soittolista kutsuu!

New way home
I dream a little dream of ya,
To be with ya
Stone by stone
I’m working on a dream for ya
The best for ya

”New Way Home”
(Isac Elliot, single 2013)

Yhteenveto

Osta lapsellesi Robinia, sehän on menevää musiikkia kelvollisilla teksteillä, jotka ottavat aineksensa nuorison elämästä. Tuulin albumi vain hätätapauksessa, ja Isac Elliotin tulevalla levyllä voi heittää vaikka leipiä Suomenlahden yli.