Tienraivaajat – Haastattelussa suomikantrin esiin nostava Lili & Luna

Lili & Luna julkaisi juuri uuden singlen.

Juuli Aschan

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Tomi Saario, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on kantriduo Lili & Luna, jonka muodostovat Sanni Savolainen ja Leena Tirronen. Tirronen edusti Suomea vuoden 2017 euroviisuissa osana Norma John -duoa, kappaleella Blackbird. Savolainen on Tirrosen siskontyttö.

Kaksikko on julkaissut kolme singleä ja vieraillut Stigin Vain elämää -kappaleella. Sinkuista viimeisin, Kultainen häkki, julkaistiin hiljattain. Kirjoitimme soittolistajutussamme biisistä näin:

”Suomalainen kantrikaksikko julkaisi kolmannen oman biisinsä. Kappaleessa kuuluu americana ja kantri todella vahvasti. Tuotannollisesti biisi voisi vakuuttaa paatuneimmankin nashvillelaisen. Nyt ei kuitenkaan olla Nashvillessa, joten ei auta kuin odottaa mitä tuleman pitää. Ainakin Lili & Luna on löytänyt selkeästi oman juttunsa.”

Kantri ja erityisesti sen osaaminen kuuluu kaksikon musiikissa. Millainen historia heillä on musiikin parissa ja miten he päätyivät perustamaan duon? Näihin kysymyksiin muusikot vastasivat Rumballe.

Mikä soi napeissa just nyt?
Lili: ”Blanco Brown. Erityisesti kuuntelussa biisi The Git Up.
Hyvän mielen musiikkia. Veikeä pehmeä soundi!”

Luna: ”Kacey Musgraves. Oon hulluna Golden Hour -albumiin tällä hetkellä.”

Mist sä tuut?
Lili: ”Mie tuun Kouvolasta. Teen kantripoppia mun tädin kanssa, joka tempas mut tähän mukaan, heti kun sain koulut käytyä. Nyt teen tätä täysillä ja nautin joka hetkestä!”

Luna: ”Paluumuuttanut Kouvolaan Helsingistä. Tehnyt erinäisiä musahommia koko elämäni. Nyt siskontytön kanssa työstetään esikoisalbumia ja raivataan tilaa kantrille.”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
Lili: ”Mun suurin unelma jo pienenä oli olla artisti. Pidin omia konsertteja olkkarin sohvalla ja ihailin suuresti tätini musajuttuja. Tiesin jo silloin, että haluan isona tehdä biisejä ja laulaa.”

Luna: ”Mä oon halunnu laulaa jo pienestä asti, mutta sinänsä en koskaan halunnut artistiksi yksin. Olin liian arka. Haaveilin bändistä. Duona olo tuntuu mulle luonnollisemmalta kuin sooloartistina olo.”

Musiikillinen esikuvasi?
Lili: ”Tää ei tavallaan vaikuta mun musiikkiin millään tapaa, mutta mun suurin musiikillinen esikuva pienenä oli belgialainen Helmut Lotti. Keräsin pienenä kaikki Helmutin levyt ja olin suuresti rakastunut! Ehkä se tavallaan on vaikuttanut johonkin. Ehkä.”

Luna: ”Brandi Carlile on edelleen yksi suosikki artisteista. Hänen albumeitaan tilailin aikanaan cdon.comista. (Lili ei ees tiedä mikä tää verkkosivu on) Upeat melodiat, upeaa tarinan kerrontaa. Brandin vaikutteet kuuluu varmasti kaikessa mun musassa.”

Supervoimasi?
Lili ja Luna: ”Meidän supervoima on se, että me tehdään kantria ihan täysillä ja tosissaan ja vuodatetaan siihen koko sydämemme, mutta osataan myös nauraa itsellemme. Yhteinen huumorintaju vie pitkälle! Meidän lempinimet onkin Älli ja Pälli. Ne sopisi myös meidän supersankari nimiksi.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
Lili ja Luna: ”Maanläheisyyteen ja kantriviboihin. Kauniisiin melodioihin ja harmonioihin. Banjoon ja viuluihin. Tän kaiken on koonnut kasaan niin upeasti meidän vastaava tuottaja Joel Melasniemi. Joel on meidän mielestä yksi suomen lahjakkaimmista muusikoista ja on ollut onni saada Joel mukaan tähän.”

Lili & Luna?
Lili ja Luna: ”Meidän musiikki on helposti lähestyttävää ja se pohjautuu tarinan kerrontaan. Me lauletaan usein vahvoista naisista. Uhriutuminen teksteissä tuntuu kaukaiselta.”

”Me halutaan, että meidän intohimo kantria ja musiikkia kohtaan välittyy meidän biiseistä. On mahtavaa olla mukana kirjoittamassa biisejä ja kehittelemässä tarinoita. Ne ei kuitenkaan aina kerro meistä tai meidän elämästä.”

Kultainen häkki?
Lili ja Luna: ”Meidän kolmas sinkku Kultainen häkki kertoo siitä, kuinka löytää sen oikean aivan liian aikaisin. Kuinka täytyy elää, kokea ja nähdä, ennen kuin on valmis asettumaan aloilleen. Mutta kun vihdoin koittaa paluun aika, onkin se jo liian myöhäistä.”

”Meidän ensimmäinen albumi julkaistaan syksyllä. Sitä odotetaan innolla. Sen jälkeen vain kantrijumalat tietää mitä tapahtuu.”