”Tiktak on kritiikin ulottumattomissa” – mitä 20 vuotta täyttävästä bändistä kirjoitettiin vuosituhannen taitteessa

Pengoimme Rumban arkistoja Tiktakin huomisen juhlakonsertin innoittamana.

17.04.2019

Tiktak juhlistaa 20-vuotismerkkipaaluaan Hartwall-areenalla torstaina 18. huhtikuuta. Sukelsimme nostalgiapäissämme Rumban arkistoihin tutkimaan, kuinka bändin alkuvaiheet noteerattiin lehdessämme.

Yhtye solmi Universalin kanssa levytyssopimuksen keväällä 1999, kun bändin jäsenet olivat suurin piirtein 13-vuotiaita. Ensimmäinen single oli Sekoitat mun maailman. Sitä arvioimassa Rumbassa oli raati vierailijoita, kuten Timo Kaukolampi ja Vilunki 3000. Kontekstistaan irrotettuna arvio ei palvele ketään, joten se jääköön tähän koosteeseen laittamatta.

Toinen esikoislevyä ennakoiva single oli Maki Kolehmaisen säveltämä ja Niko Toiskallion sanoittama Lopeta. Jyrki Hit Challenge -kilpailun voittanut biisi arvioitiin Antti Karisalmen toimesta Rumban singlepalstalla numerossa 21/99.

”Jokainen tarvitsee omat teinitähtensä ja Tiktak lienee vuosituhannen viimeinen suomalainen teiniyhtye”, Karisalmi kirjoittaa. Katso arvio alta.

Tiktak antoi ensimmäisen haastattelunsa Rumballe numeroon 24/99. Tämän artikkelin otsikkokuva on aukeaman mittaisesta haastattelusta. Hanna Backändan haastattelu sujuu varsin jouluisissa merkeissä, glögiä maistellessa ja joulukortteja askarrellessa.

”Me ollaan ihan hulluja, ihan lapsia. Me vain sekoillaan”, Noora summaa yhtyeensä meiningin. Lue koko haastattelu alta – klikkaa tarvittaessa kuvia suuremmaksi.

Tiktakin debyyttialbumi Frendit arvioitiin samaisessa Rumban numerossa 24/99. Varsin hyvän arvosanan levylle antoi Rumban 15-vuotias TET-harjoittelija Kristiina Ribelus.

Tiktakin toinen albumi ilmestyi marraskuussa 2001. Jotain muuta myi platinaa ennakkoon. Rumban numero 22/01 oli Girls, girls, girls -teemainen, ja yksi kannen nostoista oli Tiktak.

Tomi Palsan haastattelussa pohditaan, onko Tiktak tuote ja mitä se ylipäätään tarkoittaa. Palsa yrittää myös saada jäseniltä kärkkäitä ulostuloja esimerkiksi Tiktakia kritisoinutta Apulantaa kohtaan. Laihoin tuloksin.

Yllä olevan haastattelun kainalojutussa Janne Flinkkilä haastatteli Tiktakille biisejä kirjoittanutta Knipiä ja sanoittanutta Pauli Hanhiniemeä.

Samasta numerosta löytyy myös Jotain muuta -albumin levyarvio. Mikko Aaltonen paiskaa levyä kahdella tähdellä, mutta teksti sisältää lähes silmäkulmat kostuttavaa luettavaa:

”Tiktakin kakkoslevyssä ei ole kuin yksi vika: yhtye täyttää tehtävänsä täydellisesti. Tarrapaperin tavoin tarttuvat rallit petollisista poikaystävistä, ärsyttävistä poikaystävistä ja entisistä poikaystävistä ovat juuri sellaisia, joita oletettu kohderyhmä haluaa Tiktakilta kuulla. Tiktakilla ei ole vaihtoehtoja; jos Tiktak laulaisi ihan mistä tahansa muusta kuin kuvitellun kohderyhmänsä kuvitellusta todellisuudesta (poikaystävät), yhtälö kaatuisi omaan mahdottomuuteensa. Vaihtoehtoisesti yritys ymmärtää Tiktakia muuna kuin täydellisenä, vakuumiin valmiiksi pakattuna popkoneena on sama kuin yrittäisi selittää kuukauden kestänyttä känniä sosiaalisten suhteiden hoitamisella. Tiktak on kritiikin ulottumattomissa.”

Hattu päästä!

Ja tähän päättyy yhteenvetomme Tiktakin alkutaipaleesta Rumban sivuilla. Nähdään Hartwall-areenalla huomenna 18. huhtikuuta! Tarkemmat infot konsertista löytyy tapahtuman Facebook-sivulta.

Lisää luettavaa