”Toivon, että ei nähdä kaksivuotispäivää” – Radio Majava täyttää yhden vuoden

Rocktyöläisten, ravintola- ja tapahtuma-alan väen toimettomuudesta syntynyt nettiradio perustettiin vuosi sitten. Mikko "Vemmu" Vehmas sanoo, että kanava on ollut sekä tekijöille että kuuntelijoille henkireikä, mutta sen taival tulee päätökseen kun korona-ajasta päästään.

Mikko "Vemmu" Vehmas (vas.), Eini ja Jussi Lampi.

Majava-baari on Helsingin Kallion kaupunginosassa sijaitseva kuppila, joka on profiloitunut rocktyöläisten kantapaikaksi. Viime keväänä hallitus sulki baarit, ja Majava lukeutui niihin ravintoloihin, joka ei saanut alennusta vuokraan.

Kun tyhjää ja verrattain arvokasta tilaa löytyi, ja rokkarit ja roudarit tuskailivat toimettomina, ravintoloitsija Mikko ”Vemmu” Vehmas ja hänen yhtiökumppaninsa Mikko Hultman Suvilahti TBA -ravintolasta miettivät, että ”jotain pitäisi tehdä”. Kaksikko sai idean perustaa radiokanavan.

Radio Majava -nettiradion toiminta alkoi Majava-baarin tiloissa 12. huhtikuuta eli päivälleen vuosi sitten.

”Rehellisyyden nimissä se viimevuotinen ’aivopieru’ radion perustamisesta tuntuu tosi utuiselta, kaukaiselta ja ehkä jopa oudolta”, Vehmas sanoo.

”Ihan merkittävät kaupallisen radion toimijat kysyivät multa, että meinataanko jatkaa vain koronan ajan ja mä naureskelin, että joo, joo, juhannuksena viimeistään palataan ruotuun.”

”Ruotuun” ei ole palattu vieläkään, vaikka baari saikin välissä olla auki asiakas- ja aukiolorajoituksin. Vehmaksen mukaan ohjelmaa on lähetetty suurin piirtein 2500 tuntia, ja Majavan vieraana on käynyt 500 henkilöä.

”Tekijöiden sitoutuneisuus on ollut ihan käsittämätöntä. En uskonut tämän kestävän kesän yli, kun ohjelmia tehtiin pyytettömästi ja palkatta.”

Vehmas sanoo edelleen ihmettelevänsä sitä ammattitaidon määrää, mikä Radio Majavalla on sisällön ja tekniikan osalta.

”Voisin melkein sanoa, että kukaan tekijäksi pyydetty ei ole kieltäytynyt, vaikka oli about samaan aikaan mukana esiintymässä Vain elämää -ohjelmassa, avaamassa isoja taidenäyttelyitä tai duunaamassa ohjelmia kansallisille kanaville.”

”Varsinkin niille, joilta työt loppuivat, tämä on tuntunut ihan todelliselta henkireiältä, myös mulle.”

Vehmas on itse juontanut arkisin klo 12–15 Beaverin päiväkahvit -ohjelmaa kumppaninaan Jussi Lampi. Vehmas kertoo, että hänen lapsensakin mieltävät isän olevan töissä radiossa. Myös muut kuin oma jälkikasvu on kuunnellut kanavaa. Vehmas kertoo, että kaikki ohjelmat ovat löytäneet kuuntelijansa ja saaneet pääosin positiivista palautetta. Osa ohjelmista on ollut niin pidettyjä, että tekijöiltä, kuten Sami Yaffa ja Nanna Susi, on tilattu sisältöä Ylelle.

”Ehkä tämmöistä sekoilua on oikeasti kaivattu, eikä pelkästään korona-arkeen.”

Vehmas on sitä mieltä, että Radio Majavan taival tulee päätökseen, kun korona-arjesta päästään.

”Tämä on syntynyt tähän aikaan ja mun mielestä sen pitää myös siihen päättyä, ellei jostain tule niin isoa rahaa, että voidaan alkaa maksaa näille ammattilaisille palkkaa, kun meidän oikeat työt taas joskus alkaa. Ei tätä divarijengillä jäädä pyörittämään.”

”Jos Sanoma-konserni ei osta Radio Majavaa, niin todellakin toivon, että ei nähdä kaksivuotispäivää.”

Vehmas odottaa toiveikkaana, että Majava-baarien (Kallion lisäksi Majava löytyy Tampereelta) terassit saataisiin pian auki. Toistaiseksi majavamaisista jutuista pääsee nautiskelemaan vain nettiradion kautta.

”Jos haluat hetkeksi irtautua täysin soittolista- ja sensuurivapaalle, suorastaan vapaavalintaiselle aikavyöhykkeelle, niin avaa taajuus Radio Majava.”

Ohjelmia Radio Majavalle on ollut tekemässä moninainen joukko pääosin rockväkeä, mutta myös rap-musiikilla on paikkansa ohjelmakartassa. Mimmit räppää -ohjelmaa vetävät Jessica Jonsson-Palmroth ja räppäri Bomstikidi perjantaisin klo 21–23. Jonsson-Palmroth on järjestänyt Mimmit räppää -tapahtumia Suvilahti TBA:ssa. Kun tapahtumia ei voinut enää järjestää, Mikko Hultman kysäisi häntä Radio Majavaan.

”En ollut ikinä kelannut, että tekisin radiota tai edes että sopisin kyseiseen hommaan, saati että osaisin hoitaa yhtään lähetystä”, Jonsson-Palmroth kertoo.

Hultman lupasi sekä opettaa kaiken tarvittavan että vapaat kädet.

”Ajattelin, että lähdetään nyt testaamaan kunnes voi taas järkätä tapahtumia.”

Jonsson-Palmroth ei ajatellut, että kukaan haluaisi kuunnella heitä saati tulla vieraaksi. Jos muutama kaveri kuuntelisi, se riittäisi. Kuuntelijoita on kuitenkin riittänyt, ohjelman tyyliin sopivia vieraita on käynyt ja artistit ovat lähettäneet biisejään ennakkosoittoon.

”Meillä on kanava, jonka kautta pystytään jeesaamaan artisteja, soittamaan niiden musaa ja promoamaan julkaisuista, niin kyllä tätä haluaa tehdä. Toivon, että saadaan jatkaa tätä myös tulevaisuudessa vaikka arki muuten palautuisi normiksi.”

Jonsson-Palmrothin mukaan radio on ollut suuri henkireikä koronan keskellä.

”Mulla on nykyisin edes jotain sosiaalista elämää joka perjantai.”

”Tämä on antanut itselleni ihan uudenlaista itsevarmuutta ja tekemistä, koska tapahtumat ovat olleet elämässäni tosi iso asia.”

Radio Majavan taajuudelle pääset nettiradion kotisivuilta.