Turku FemFestiä vietetään tällä viikolla – ”Esiintymis- ja verkostoitumisareena erityisesti naisille, muunsukupuolisille ja transihmisille”

Turku FemFestiä vietetään taas.

Myös Jonna Tervomaa on mukana FemFestissä.
Tomi Palsa

Toista kertaa järjestettävä Turku FemFest -festivaali järjestetään tällä viikolla 24.–26. lokakuuta Turussa.

Tapahtuma nostaa valokeilaan suurilla festareilla ja rock -klubeilla marginaaliin jäävät ihmiset.

”FemFest toimii esiintymis- ja verkostoitumisarneenana erityisesti naisille, muunsukupuolisille ja transihmisille sekä näiden kokoonpanoissa musisoiville miesoletetutuille. Tärkein kriteeri on yksilön oma identifioituminen tähän ryhmään tai sen liepeille”, tiedote kertoo.

Pääosa esiintyjistä on valittu ilmoittautumisjärjestyksessä, ja festivaalia järjestetään talkootyönä ja sponsoreiden turvin ilman raskaita hierarkkisia rakenteita.

Festivaalin kimmokkeeksi tapahtuma kertoo jo pitkään musiikkialalla vallinneen ongelman.

”Tapahtuman taustalla on viimeaikainen uutisointi naisten vähyydestä isojen festivaalien esiintyjien joukossa. Tiedossamme on myös laajasti tutkimustietoa monien populaarimusiikkigenrejen rakenteellisesta sukupuolittumisesta, joka koskettaa myös muunsukupuolisia ja transihmisiä, ei vain naisoletettuja, vaikeuttaen heidän toimimistaan populaarimusiikin kentällä. Tapahtuma tarjoaa uusia mahdollisuuksia niille, jotka ennen ovat jääneet sukupuolittuneiden rakenteiden väleihin, kuulumattomiin. Tapahtumalle on myös selkeää tilausta. Viime vuoden FemFest-tapahtumaan osallistui noin 50 artistia ja vapaaehtoista, sekä noin 250 yleisön edustajaa”, Turku FemFestistä kerrotaan.

Tapahtuma on laajentunut kolmepäiväiseksi, ja tapahtumia löytyy esimerkiksi Panimoravintola Koulussa ja Kirjakahvilassa. Myös muutakin kuin musiikkiesityksiä on tarjolla. Esimerkiksi perjantaina nähdään pääkirjaston musiikkiosastolla Musastolla klo 15 Jonna Tervomaan luento, jossa Tervomaa kertoo työstään muusikkona, esiintyjänä ja musiikintekijänä.

Tapahtuman Facebook-sivuille pääset tästä. Sieltä löydät tarkemmat tiedot festivaalin esiintymispaikoista, esiintyjistä ja muista käytännön asioista.