Tutkimus löysi idioottivarman reseptin taatulle jouluhitille – Pet Shop Boys tietää, mitä se vaatii

Jouluhitin ei välttämättä tarvitse olla joululaulu.

https://youtu.be/wDe60CbIagg

Brittiläinen levy-yhtiö Ostereo palkkasi ammattilaiset selvittämään, mikä on paras resepti potentiaaliselle hitille joulunpyhien kieppeillä. Asiantuntijat tarkastelivat maan joulunajan ykköshittejä viimeisen 50 vuoden ajalta ja saivat kuin saivatkin tulosta.

Ensinnäkin, näistä tarkastelluista listaykkösistä kaikkein lähimmäksi toimivinta jouluhittiä pääsi Pet Shop Boysin versio Elviksen hitistä Always On My Mind.

Miksi? Koska kuulemma kaikkein todennäköisimmin biisi yltää joulupäivänä Iso-Britannian listaykköseksi, jos se on kolme minuuttia ja 57 sekuntia pitkä; jos se on sävelletty G-duurissa; jos sen tempo on suunnilleen 114 iskua minuutissa (siis slovari); ja jos sen esittäjä on 27-vuotias sooloartisti.

Lisäksi parhaiten menestyvät jouluhitit ovat yleensä balladeja, niistä lähes puolet olivat covereita, ja melkein kaikki niistä olivat jotain muuta kuin spesifisti joululauluja.

Vaikka Pet Shop Boys onkin duo, niin Always On My Mind osuu varsin lähelle näitä kriteerejä. Biisin pituus ja sävellaji on tasan tarvittava, se on cover-versio Elviksen hitistä vuodelta 1972, se on vain vähän nopeampi kuin ns. ideaalitempo ja esittäjien keski-ikä oli jouluna 1988 eli biisin julkaisun aikaan 31,5 vuotta.

Toiseksi lähimmäksi pääsi Boney M:n Mary’s Boy Child, jonka pituus on neljä minuuttia ja kaksi sekuntia, jonka tempo on 113 iskua minuutissa, ja joka soi F-duurissa, eli hyvin lähellä G:tä.

NME-lehti siteeraa tutkimuksen järjestäneen levy-yhtiön perustajaa Howard Murphya muistuttaen, että mikään keskinkertainen biisi ei päädy jouluhitiksi vain lisäämällä siihen vähän kulkusia taustalle.

”Mutta tietyt ominaisuudet tekevät biiseistä paljon todennäköisempiä yleisön suosikkeja joulun aikaan.”

Siitä siis tulevaa jouluhittiä kynäilemään.