”Urani alkuvaiheessa minulla ei ollut oikein mitään odotuksia” – haastattelussa kovassa nousukiidossa oleva Nelli Matula

Se ei ole vielä ohi, jos Nelli Matula sanoo niin.

Viivi Huuska

Nelli Matula julkaisi uuden singlen Tää ei oo ohi. Tähdet, tähdet -ohjelmassa vakuuttanut laulaja yllättää hivenen erilaisella kappaleella tällä kertaa. Uusi single kyllä rullaa Nelli Matulalle tutulla groovella, mutta sanoituksissa ollaan hieman erilaisissa maastoissa, mutta millaisissa?

Nelli Matulalla on ollut iso vuosi ja siitä kertoo myös vuoden tulokkaan Emma-ehdokkuus. Mitä kaikkea Nelli Matula tästä ajattelee. Rumba oli Matulaan yhteydessä ja kysyi olennaisimmat.

Vuosi on jo loppumetreillä. Millainen se on kohdallasi ollut?

”Tämä on ollut ihan mieletön vuosi! En ole oikein itsekään ehtinyt rekisteröidä aivan kaikkea tapahtunutta, sillä tämä vuosi on pitänyt sisällään niin paljon kaikenlaista. On kyllä kunnia päättää tämä hieno vuosi saamalla Emma-ehdokkuus Vuoden tulokas -kategoriassa ja päästä julkaisemaan vielä uutta musiikkiakin!”

Nyt saamme sinulta toisen soolosinglen tälle vuodelle. Millainen kappale on kyseessä?

”Tää ei oo ohi -kappale on hieman erilainen verrattuna minun aikaisempiin singlejulkaisuihin ja se jännittää paljon! Biisissä leikitellään itsevarmuuden ja epävarmuuden rajamailla. Kertoja puhuttelee kuulijaa ilman suojakuorta. Minusta se, että uskaltaa paljastaa oman haurautensa toiselle on vahvuutta.”

”Biisin edetessä kertoja kuitenkin tajuaa, ettei ole mitään syytä olla kateellinen sinun nykyiselle, sillä se vaan treenauttaa sinua meidän tulevaa juttua varten. Eikä tässä ole mitään huolta, koska tiedän jo, että olen sinun tuleva puolisosi – sinä et vaan itse vielä tiedä sitä! Tämä kappale on minulle todella tärkeä voimabiisi ja on ollut mahtavaa työstää se yhdessä superlahjakkaiden sydänystävieni Tidon, Minna Koiviston ja Vilma Alinan kanssa.”

Olet julkaissut neljä singleä kahden vuoden sisällä. Millä tahdilla musiikkia syntyy ja mitä on vielä luvassa?

”Hitaasti, mutta varmasti. Hitaasti siksi, että tapani työskennellä on tosi itsekriittistä. Sahaan aina uudestaan ja uudestaan yksityiskohtia ja haluan viilata kaiken siihen pisteeseen, että voin sataprosenttisesti seisoa työni tuloksen takana. Minun suhtautuminen musiikin tekemiseen ei ole siinä suhteessa oikeastaan muuttunut.”

”Edelleen teen tätä täydestä sydämestäni ja omalla nimelläni, ja sen vuoksi haluankin, että kaikki kappaleeni ovat kokonaan minua. Huomaan kyllä studiolla toisten artistien kanssa töitä tehdessäni, että heidän tekemisensä saattaa olla nopeampaa. Jos saan jatkaa musiikin tekemistä tulevaisuudessa, niin myös oma tekeminen varmaan nopeutuu tietynlaisten rutiinien kehittyessä.”

Nousit ryminällä julkisuuteen ensimmäisen singlesi myötä. Miten koet muuttuneesi artistina tähän päivään asti?

”Urani alkuvaiheessa minulla ei ollut oikein mitään odotuksia. Ajattelin lähinnä, että olisipa hienoa, jos vaikka 1000 ihmistä kuuntelisi tekemäni biisin. Nyt kun kaksi ekaa singleäni on mennyt jo kultaa, tuntuu kyllä aivan uskomattomalta ja epätodelliselta! Tunnen olevani tällä hetkellä todella etuoikeutettu ja onnekas! Tuntuu, että kaikki palat ovat loksahdelleet juuri oikeille kohdilleen.”

”Olen saanut niin hienoja mahdollisuuksia ja yhteistyötilaisuuksia menestyneiden artistien kanssa. Omat suorituspaineeni ovat niiden myötä nousseet. Silloin, kun julkaisin ensimmäisen sinkkuni, oli tilanne hyvin erilainen. En kokenut vielä niin kovaa painetta siitä, mitä muut ihmiset toivovat ja haluavat minulta tai siitä, mitä itse haluan ja toivon itseltäni. Ajan myötä kertoimet ovat toki kasvaneet. Kaikki on vaan tapahtunut tosi nopeasti, mutta edelleen minut valtaa samantyylinen häkeltynyt ihmetyksen tila siitä, miten hienosti kaikki on mennyt.”

Tänä vuonna nimesi on noussut monessa otteessa esiin. Vierailit Robinin Hula hula –kappaleella ja sen ympärille rakennettiin myös #Hulahulasuomi-spektaakkeli, joka kulminoitui jättimäisiin juhannustansseihin. Yle teki tästä myös oman tv-ohjelmansa. Millainen projekti tämä sinulle oli?

”Ihan mieletön! Koen valtavaa kiitollisuutta siitä, että minut haluttiin ottaa tähän mukaan.”

”Tämä oli minulle ensimmäisen todella isolla profiililla tehty juttu ja tuntui uskomattomalta päästä osaksi kyseistä kokonaisuutta! Etenkin, kun olin siinä vaiheessa julkaissut vasta kaksi omaa biisiä. Oli todella iso kunnianosoitus päästä tekemään töitä noin hienon ja menestyneen artistin kuin Robinin kanssa ja tietää, että koko tiimi on luottanut minun tekemiseeni ja taitoihini. Tiedostan myös tosi hyvin sen, millainen apu tästä projektista on ollut minun uralle monellakin eri tapaa.”

Olit mukana myös toisessa tv-ohjelmassa. Minkälaista oli tehdä Tähdet, tähdet -ohjelmaa?

”Se oli kertakaikkisen hieno kokemus ja ennen kaikkea upea mahdollisuus päästä näyttämään artistina itsestäni sellaisia puolia, mitkä ei ehkä heti tule esille minun omassa musassa. Oli ehdottomasti arvokas kokemus päästä tekemään töitä ohjelman huikean ammattitaitoisen tuotantotiimin kanssa. Artistikattaus, bändi, puvustus, maski, tanssijat, tv-ohjaus, kamerat ja koko crew olivat ihan Suomen parhaimmistoa. Oli niin hienoa päästä kuvausten ohella seuraamaan heidän työskentelyään ja oppimaan heiltä kaikilta!”

Ohjelmassa paljastui varmasti monille, että miten monipuolinen artisti olet. Opitko itse jotakin uutta ohjelman mukana?

”Varmasti. Eritoten sinnikkyyttä siinä mielessä, että lähes koko kuvausten ajan minulla oli jonkin asteen syysflunssa meneillään. Mutta aina siitäkin huolimatta the show must go on, periksi ei voinut antaa ja pakko oli vain jaksaa pinnistää. Opin löytämään keinoja toimia, jotta jaksaa väsymyksestä ja flunssasta huolimatta vetää päivät kunnialla läpi.”

Tuliko ohjelman edetessä esiin joitakin asioita, joista olet ammentanut vaikutteita omaan musiikkisi lisää tai alkanut kenties tehdä jotakin aivan toisin?

”Räppi-jakso oli tosi hauska ja oli mukava päästä kunnolla irrottelemaan ja vetämään asenteella. Ehkä siitä voisi ottaa jotain vaikutteita omaan musiikkiin. Kyseisen kaltaista tematiikkaa on jo tällä hetkelläkin omassa tuotannossa, mutta musiikillisesti voisi myös kokeilla vahvempaa lähestymistä räpin suuntaan.”

Hula hula tuli jo aiemmin puheeksi, mutta olit mukana myös toisella jättisuosioon nousseella biisillä, eli Profeettojen Eyo-biisillä. Millaista on olla vierailijana soolotuotannon sijaan?

”Kivaa tietysti! Siinä on tietyllä tavalla niin erilainen asetelma, kun muun muassa paineet ei ole niin suuret, kun ei ole yksin vetovastuussa. Tarkoitus ei ole myöskään tuoda ensisijaisesti esille omaa brändiä vaan olla toiselle apuna. Vierailijan tehtävä on tukea ja pyrkiä nostamaan pääartisti seuraavalle levelille ja tuottaa omalla panoksella lisäarvoa kokonaisuudelle.”

Jos puhutaan vuodesta 2018, niin minkälaisena artistina haluat itsesi yleisölle esittää?

”Edelleen omana itsenäni, tutkien ja tulkiten elämää musiikkini kautta – sopivina annoksina.”