Vaikket olisikaan lähdössä tennesseeläisfestarille, tutustu näihin mainioihin artisteihin

Big Ears -festarin ohjelmistosta löytyy päteviä tärppejä haastavampaankin musamakuun.

22.03.2022

Tennesseen Knoxville ei lukeudu suomalaisten suosikkimatkakohteisiin. En muista edes Kari Salmelaisen lähettäneen sinne toiveikasta pariskunnan aihiota, vaikka monet kaukaiset paikat tulivatkin Napakympistä tutuksi. Ainakin alkukeväisin kaupunki tarjoaa musadiggarille lyömättömän megapläjäyksen kun Big Ears -festivaali levittäytyy kaupungin keikkapaikkoihin maaliskuun lopulla. Tapahtuman ohjelma tarjoaa ilon hetkiä paitsi kävijöille, myös ”ikkunashoppailijan” iloksi. Big Ears -ohjelma on todellinen aarreaitta keskitietä kaihtavan musiikin saralla. Genrelinjausta on hankalaa ja myös tarpeetonta muodostaa, kokeellisuus on läsnä muttei mikään kirjaimellinen dogma.

Rumba on tänä vuonna paikalla ja festivaaliraporttia seuraa tuonnempana. Tässä kohtaa on hyvä tutustua ohjelmistoon ja napata talteen toimituksen top 5 -tärpit, jotka on poimittu tutumpien huippuesiintyjien (Low, Patti Smith, Efterklang, Bill Callahan, Mdou Moctar) ulkopuolelta.

1. Annette Peacock

Legenda, jonka suurta merkitystä ei ehkä vieläkään oikein ymmärretä, tai ainakaan oteta puheeksi riittävän usein. Pitkälle uran varrelle mahtuu sekä taidokasta vasemman laidan pop-musiikkia että ECM:lle tehtyjä taidelevyjä. Ja paljon muutakin. Paitsi esiintyvänä artistina, Peacock on jättänyt jälkensä seikkailullisen musiikin historiaan myös väkevänä säveltäjänä, jonka työn hedelmistä on päässyt nauttimaan mm. jazzlegenda (ja Peacockin ex-mies) Paul Bley.

2. John Zorn

Mahdoton ohitettava. Muutama vuosi sitten tajunnan räjäytti massiivinen, maailman ympäri kiertänyt Bagatelles Festival ja nyt iso joukko kovia nimiä Bill Frisellistä John Medeskiin esittää übertuotteliaan maestron musiikkia. Saksofonisti on lauteilla festarin aikana myös omassa slotissaan ja ottaa epäilemättä tilan haltuun sekä henkisesti että fyysisesti. Jazzin Henry Rollins.

3. Nathan Salsburg

Omalaatuisella tyylillään musiikkiperinteitä käsittelevä Nathan Salsburg on myös laajojen Alan Lomax -arkistojen nykyinen kuraattori. Psalms tuoreutti hepreankielisiä psalmeja ja kaksiosainen Landwerk on Salsburgin tuore mestariteos, joka rikkoo rajoja taivuttamalla aikaa oudoilla kerroksillaan artistin soittaessa vanhojen savikiekkojen päälle. Fun fact: levyllä sämplätään myös amerikansuomalaista musiikkia. Salsburg ymmärtää, että tie perinteen merkitykselliseen käsittelyyn kulkee aikajanalla suoraan eteenpäin.

4. Arooj Aftab (otsikkokuvassa)

Pakistanilais-yhdysvaltalainen laulaja on vaivihkaa tehnyt nousua uuden sukupolven vaikuttavimpien äänten joukkoon. Livenä artisti on luotettavien kuulopuheiden mukaan jopa veret seisauttava tulkitsija, joka sitoo huoneen kuin huoneen yhteen toismaailmallisella äänellään ja suorastaan hypnoottisella musiikillaan.

5. Bonny Light Horseman

Aika harva taisi huomata miten vahvan levyn Bonny Light Horseman eli ”indie folkin supergroup” Anaïs Mitchell, Eric D. Johnson (The Shins) ja Josh Kaufman (The National) teki pari vuotta sitten. Itse ainakin missasin koko asian, kunnes sattumanvarainen havainto unohdetussa promo-cd-pinossa herätti mielenkiintoni. Jos yhden biisin ”hissipitchaus” on homman nimi niin sanoisin, että kuuntele The Roving ja totea itse miten juureva nykyfolk parhaimmillaan virtaa.

Big Ears -festivaali Knoxvillessa, Yhdysvaltain Tennesseessä 24.–27.3. Lisätietoja tapahtuman kotisivuilla.

Lisää luettavaa